Ljubuški: Privlačenje stranih investicija i nove odluke

Iz Ljubuškog zadnjih mjeseci dolaze vijesti o stranim investicijama, a mladi gradonačelnik kroz mnoge odluke olakšava život građanima u okolnostima pandemije.

Ljubuški je jedna od četiri općine koje čine Zapadno-hercegovački kanton i izuzetno pozitivan primjer da su moguće promjene na lokalnom nivou koje olakšavaju svakodnevnicu građana.

Iz Ljubuškog zadnjih mjeseci dolaze vijesti o stranim investicijama, a mladi gradonačelnik kroz mnoge odluke olakšava život građanima u okolnostima pandemije.

“Potporom koju su iskazali građani Ljubuškog HDZ-u BiH i meni kao kandidatu za gradonačelnika, dobili smo priliku ostvariti sve ciljeve koje smo predstavili u našem programu, kojem su okosnica gospodarske i demografske mjere. I pored toga što je godina iza nas bila teška i puna izazova zbog pandemije korona virusa, što smo s velikom neizvjesnošću ušli u ovu godinu, za kratko vrijeme smo povukli nekoliko značajnih poteza s ciljem realizacije naših ciljeva demografske obnove i gospodarskog oporavka”, izjavio je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog.

Privlačenje stranih investicija

Odlukom Gradskog vijeća početkom godine smanjili su za 50 posto cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Također, iz budžeta su izdvojili 80.000 KM za sufinanciranje privatnih vrtića jer Gradski vrtić nema dovoljno kapaciteta.

“Svim učenicima, kako osnovcima, tako i srednjoškolcima s područja Ljubuškog smo osigurali besplatan prijevoz, u čemu nam pomaže i Županija Zapadnohercegovačka. Za tu namjenu izdvajamo 700.000 KM. Novčane potpore od po 500 KM dobilo je više od 500 naših studenata koji su ispunili kriterije, a tako će biti i za narednu akademsku godinu”, dodaje Markotić.

U jednoglasno izglasanom proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, po prvi put su za namjenu pomoći mladim porodicama za kupovinu prve nekretnine predviđena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

“Težimo gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju novih radnih mjesta što smatramo najboljom mjerom demografskog oporavka. Kad je riječ o gospodarskim mjerama, ulaganjem u poslovne zone, olakšicama za gospodarstvenike i odlukom o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemlju u gospodarskim zonama, cilj nam je povećati broj zaposlenih u gradu Ljubuškom”, dodaje Markotić.

U Gradskom vijeću su svjesni da pored dobrog geografskog položaja, Koridora Vc i blizine granice sa Evropskom unijom investitorima moraju ponuditi više od drugih da bi ih privukli.

“Nedavno je Gradsko vijeće usvojilo izmjene i dopune Odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevnom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata pa sad Grad Ljubuški investitorima koji se odluče ulagati u Ljubuški pružiti financijsku potporu do čak 90 posto uloženog novca u kupovinu zemljišta. Ove mjera je naišla na plodno tlo kod velikih tvrtki iz inozemstva – ranije smo potpisali ugovore s Mesnom industrijom ‘Braća Pivac’ iz Hrvatske, koja je počela s izgradnjom objekta, te s njemačkom tvrtkom Simtech što će donijeti više desetaka novih radnih mjesta, a tu su i brojne druge tvrtke zainteresirane za ulaganja  u Ljubuški”, pojašnjava Markotić i dodaje da Ljubuški kao jedinica lokalne samouprave treba uspostaviti preduvjete da postane poželjno mjesto za ulaganje, privući investitore u poslovne zone, a dosadašnji rezultati pokazuju da idemo u pravom smjeru.

Poljoprivreda i turizam Ljubuškog se temelji na prirodnim resursima i bogatoj i raznovrsnoj kulturnoj baštini.

“Ulažemo i u razvoj poljoprivrede i turizma, što su nam najvažnije gospodarske grane. Obnavljamo kulturno-povijesnu baštinu, privlačimo turiste, potičemo razvoj poljoprivrede, Plantažu smo vratili u ruke poljoprivrednika, jačamo poljoprivrednu infrastrukturu, radimo na poboljšanju prometne infrastrukture…, a potporu u realizaciji naših projekata imamo od Županije Zapadnohercegovačke, viših razina vlasti, kao i od Republike Hrvatske”, zaključuje gradonačelnik Markotić. Ostatak teksta možete pročitati na AlJazeera.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial