Najbezbednija pozicija za bebu u automobilu. Auto sjedišta za djecu i bebe.

Ako vam se desilo nešto najdivnije u životu, da ste dobili bebu, ili je ona na putu.  jako je važno da odaberete – kupite automobil koji ima ISOFIX priključke na zadnjem sedištu. ISOFIX je standard koji imaju svi moderniji automobili unazad desetak godina, a Volvo, Mercedes, BMW su počeli da ga ugrađuju mnogo ranije. ISOFIX sjedišta nisu jeftina, ponuda je slaba, ali ako ikako možete pozajmite se i nabavite ovo sjedište, koje prilikom sudara mnogo bolje drži bebu, jer su povezana “metalnom kopčom” a ne pojasevima, koje imaju veći ili manji hod. Jeste jezivo, da odmah mislite na sudar sa bebom u kolima, ali imajući u vidu da je u Srbiji (i u BiH o.p.) smrtnost na putevima jezivo velika pokušaću da dalje u tekstu, pojasnim i objasnim budućim roditeljima, koje su pozicije dobre za vašu divnu bebu!

Koja pozicija u automobilu je najsigunija za bebu?

Vožnja bebe na prednjem sjedištu je ponekad jedina opcija. Mama u tom slučaju može da vidi šta se dešava sa bebom.

Zakon dozvoljava da se na suvozačkom sedištu voze bebe u takozvanom “jaje” sjedištu koje se koristi u obrnutom smjeru vožnje. Ako se odlučite da tako krenete na put, obavezno morate isključiti vazdušni jastuk ispred suvozača. Kod nekih modela to nije moguće, jedan od njih je Ford Mondeo (prethodne generacije), pa prije kupovine obavezno to provjerite.

Međutim, ja vam ne bih preporučio da ono najvrednije što imate vozite na ovaj način.

Suvozačko mjesto je najugroženije jer kad dođe do neke opasne situacije svako od nas instinktivno reaguje tako što smota volan u lijevo ili desno postavljajući prednju desnu stranu automobila najizloženiju koliziji.

To je instinktivna reakcija svakog prosječnog vozača. Zbog toga je moj savjet da djeca u “jajetu” budu pozadi. Idealno je na sredini zadnje klupe ukoliko imate pozadi tri odvojena sedišta, pošto ISOFIX na srednjem sjedištu postoji samo kod takvih modela. Recimo VW Touran ih nema, a Citroen C4 Picasso ih ima, kao i Renault G.Scenic – Pišem o modelima koji se kod nas najviše uvoze – 2013/2014.god.

Foto: Aleksandar Todorović urednik testoviautomobila.rs i najboljiauto.com

Ne vezujete djecu u buster sedištima

Buster je sjedište za djecu stariju od tri godine, odnosno za djecu od 15 do 36 kg. Djeca u ovim sjedištima moraju da se vežu pojasem iz automobila, s obzirom da buster sjedišta nemaju svoj sigurnosni pojas, već su samo fiksirana za sjedište automobila.

Mnogim mališanima se ne sviđa da se voze okrenuti licem unazad, a isto tako mnogi će poželeti da ranije pređu u buster sedište. Moj savjet je da roditelji ne bi trebalo da žure sa ovim promjenama, ma koliko se djeca protivila.

Svako dijete je sigurnije ukoliko se vozi okrenuto unazad, a isto tako je obično auto-sjedište bezbjednije od bustera. U Kanadi je obavezno da se dijete do tri godine vozi u sjedištu okrenuto nazad.

Shvatite da morate kada vam je beba u kolima da kočite mnogo nježnije, i izbjegavajte nagle manevre volanom ili nagla ubrzavanja. Odaberite onaj najbjezbedniji automobil za novac koji imate, a ne onaj koji vam se sviđa na oko. Nemojte da se igrate sa životom vaše bebe. Znam da me nećete poslušati, ali ja apelujem na majke, a manje na očeve koji su vječiti dječaci.

NISU SVA ISOFIX SJEDIŠTA BEZBIJEDNA I KVALITETNA! ZATO POGLEDAJTE TESTOVE SEDIŠTA PRIJE KUPOVINE, GOOGLE JE BESPLATAN! 
ALI SE ISOFIX SJEDIŠTA PROSTIM KLIKOM INSTALIRAJU BRZO I NA PRAVI NAČIN I NUDE STALNO ČVRSTU VEZU! 
KUPITE SJEDIŠTA OD PROVERENOG PROIZVOĐAČA! KAO ŠTO VAS 
SAVJETUJEM DA KUPITE MERCEDES, VOLVO, BMW, a ne Daciju, Suzuki ili Ladu? 
Ako nemate dovoljno novca, bolje je kupiti polovni Volvo, nego novu 
Daciju. Uvek dajte prednost kvalitetu! 

Cijeli tekst pročitajte na www.najboljiauto.com

Izvor: Najboljiauto

Naslovna foto: Najboljiauto

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial