BLAGODATI ANTIOKSIDANASA: U OVIM NAMIRNICAMA IH IMA U IZOBILJU

Sigurni smo da ste mnogo puta čuli za antioksidanse, a da li znate šta su oni i zbog čega su važni za naš organizam?

Antioksidansi su molekuli koji se nalaze u našem tijelu i prva su linija odbrane, a glavna uloga im je zaštita tijela od slobodnih radikala.

Slobodni radikali su jedinjenja koja uzrokuju štetu u tijelu i u krajnjem slučaju dovode do razvoja bolesti.

Kada količina slobodnih radikala nadmaši količinu antioksidansa u tijelu, može se razviti stanje koje se naziva oksidativni stres, a on može da ošteti DNK, ali i druge važne molekule organizma. Kada je DNK oštećen, nastaje veliki rizik za razvoj kancera. Osim toga, dokazano je da je oksidativni stres glavni krivac za prerano starenje, navodi Kurir.rs.

Takođe, ukoliko nemamo dovoljno antioksidanasa u tijelu, može doći do oboljenja poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Naše tijelo ima određenu količinu antioksidanasa, ali se oni nalaze i u određenim namirnicama. Voće i povrće su odlični izvori, a vitamini C i E su efikasni antioksidansi.

Evo koja to hrana obiluje antioksidansima:

  • Suhe šljive
  • Crno grožđe
  • Borovnice
  • Kupine
  • Jagode
  • Maline
  • Šljive
  • Narandže
  • Grejp
  • Trešnje
  • Kelj
  • Špinat
  • Brokole
  • Cvekla
  • Jabuke
  • Breskve
  • Prokelj
  • Sočivo
  • Banane
  • Mango
  • Bijeli i crni luk
  • Grašak
  • Kukuruz
  • Krompir
  • Paradajz
  • Mrkva
Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial