Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj vraća se u domovinu

Crne statistike odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine i dalje dominiraju u razgovorima o mobilnosti nove generacije u našoj zemlji. Zbog toga pozitivne priče o ljudima koji su se vratili, kao izuzetak koji nekada samo potvrđuje pravilo, ipak pokazuju da je moguće okrenuti procese u drugom smjeru.

Na tome pomaže i USAID projekt “Diaspora Invest”, koji je, uz podršku više od 150 dijasporskih investicija u posljednje četiri godine u BiH, ovog ljeta pokrenuo i program razmjene mladih iz dijaspore. Jedna od učesnica programa je Lamija Brkić, koja je posljednjih pet godina provela na studiju u Turskoj. Lamija je imala izbor, ostati u Turskoj, otići negdje dalje ili vratiti se u BiH. Upravo ju je ljetna praksa u Bosni i Hercegovini okrenula prema domovini.

“Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u rodnom mjestu Busovača svoje akademske puteve nastavljam na jednom od najprestižnijih univerziteta u Turskoj. Tu sam imala priliku da završim svoje petogodišnje obrazovanje osnovnih studija na Ankara Univerzitetu na smjeru biznis administracije. Upoznavanje nove kulture i načina života te susret s meni nepoznatim jezikom i obrazovanjem je bio veliki izazov i ispit koji sam uspješno položila. Kroz svoj boravak u Turskoj sam, pored znanja, stekla nezamjenjiva iskustva i prijatelje iz različitih dijelova svijeta. Smatram da svi mi pojedinačno pričamo i pišemo jedinstvene priče svoje životne knjige. Tako da je i moja priča jedinstvena i drugačija. U narednom periodu ću nastojati da listove svoje životne knjige pišem u svojoj domovini, koristeći dosadašnje stečeno znanje”, prepričava nam Lamija.

U okviru USAID-ovih aktivnosti DiaWorks Summer Internship programa, Lamija je dobila praksu u sarajevskoj kompaniji “Storsen”, koja je i sama pokrenuta zahvaljujući dijasporskim investicijama. Benjamin Kadić iz kompanije “Storsen”, domaćina Lamijine prakse, ukazuje na važnost rada s novim generacijama i privlačenje talenata u Bosnu i Hercegovinu.

“Kao kompanija koja se bavi IT i BPO recruitmentom, svjesni smo važnosti zadržavanja i privlačenja visokoobrazovanih mladih u Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga smo se i priključili ovoj inicijativi USAID-a. Već sada vidimo pozitivne rezultate naše saradnje s Lamijom. Vjerujem da je posebno iskustvo raditi na predstavljanju potencijala lokalnog IT, BPO i recruitment tržišta, pokazujući da mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine mogu radit na jednakim ili približno konkurentnim uslovima poput onih u inostranstvu te ostvariti zavidnu karijeru radeći iz svoje domovine za bilo koju kompaniju i lokaciju u svijetu. Naši partneri poput Rimac Automobila, Infobipa, Mistrala, Symphonyja te mnogi drugi prepoznaju taj potencijal. Kao ovlašteni saradnik za Recruitment Academy, Storsen je do sada omogućio trening edukacije u BiH i Srbiji za više od 80 učesnika. Također, posljednje godine se održavao i tromjesečni program plaćene prakse za mlade koji su zainteresovani za recruitment, putem kojeg je firma Storsen angažovala 5 pripravnika koji su dobili priliku da im praksa preraste u posao. To su neke naše naučene lekcije iz rada s mladima, a vjerujem da će i ovo uključivanje dijaspore i povratnika sa studija – otvoriti neke nove perspektive i za nas kao kompaniju, ali i za naše partnere”, dodaje Benjamin Kadić, direktor “Storsena”.

Lamija rado govori o pozitivnom iskustvu rada u Bosni i Hercegoivni.

“Sretna sam što je moje prvo iskustvo u domovini počelo u jednom mladom, ali veoma perspektivnom preduzeću. Okružena sam mladim ljudima i pozitivno iskustvo na stažiranju svakim danom me podsjeća na odluku da buduće uspjehe nastavim graditi u svojoj domovini. Da bismo ostvarili promjene, prvo treba da krenemo pojedinačno svi od sebe”, zaključuje Lamija.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial