Cavusoglu razgovarao s islandskim kolegom: Odnos prema turskim fudbalerima bio neprihvatljiv

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu telefonom je razgovarao s islandskim kolegom Gudlaugurom Thorom Thordarsonom o skandaloznom prijemu turskih fudbalera na aerodromu u Keflaviku, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je Thordarsonu kazao kako je odnos islandskih službenika prema fudbalerima turske reprezentacije u noći sa subote na nedjelju bio neprihvatljiv.

Turska i Island večeras će igrati kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo 2020., a turski tim je kasno u subotu posebnim letom iz Konye stigao u Keflavik.

Članovi turske reprezentacije su zbog detaljnih pasoških kontrola na aerodromu zadržani duže od dva sata, a detaljno je pregledan i prtljag svih fudbalera. Najiskusniji u turskom timu Emre Belezoglu i Burak Yilmaz negodovali su zbog mjera kojima su podvrgnuti.

Dok je Belezoglu davao izjavu, jedan navijač Islanda je prišao i pružio mu četku za WC šolju, nakon čeka ga je policija privela.

Ponašanje islandskih službenika najoštrije su osudili glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu i glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik.

Turski ministar sporta i omladine Mehmet Kasapoglu je s delegacijom danas doputovao na Island kako bi podržao turski nacionalni tim.

Posredstvom ambasada u Oslu i Kopenhagenu Turska je vlastima Islanda uručila dvostruku diplomatsku notu u kojoj se navodi kako su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštovanja i agresivnog ponašanja od strane islandskih službenika.

Najoštrije osudivši taj slučaj, Turska je zatražila dodatne mjere sigurnosti za reprezentativce i stručni štab.

Ministarstvo vanjskih poslova Islanda je potom saopćilo da je do takvog propusta došlo jer je kasno zaprimljen zahtjev za ubrzani prolazak igrača selekcije Turske na aerodromu u Keflaviku.

Ipak, izvori iz turske diplomatije su naveli da takve tvrdnje nisu tačne te da je takav zahtjev upućen 16. maja, a 6. juna je ponovljen kako bi podsjetili islandske vlasti o dolasku reprezentacije Turske.

Izvor: Anadolu Agency (AA).

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial