Dodik i Džaferović kod Erdogana (VIDEO)

Dodik: Merhaba asker

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član te institucije Šefik Džaferović započeli su službenu posjetu u Turskoj, a uoči sastanaka dočekala ih je počasna garda koju je Dodik pozdravio riječima “Merhaba asker” (Pozdrav vojnici).

Predsjedništvo BiH je dočekano uz najviše počasti tokom kojeg su intonirane himne Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Odvojeni, a zatim zajednički sastanci lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana s Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Vanjom Filipović (izaslanik Željka Komšića) održavaju se u Predsjedničkoj palati u Ankari. Piše portal 6yka.

Snažno podržavamo put BiH ka članstvu u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava euroatlantske integracije BiH, a posebno učlanjenja naše države u NATO savez te da je potrebno što prije formirati vlast.

Erdogan je kazao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura.

“Autoput Sarajevo – Beograd će doprinijeti razvoju cijele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je.

Predsjednik Turske je kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

Dodik je zahvalio i za podršku pri formiranju vlasti u BiH, koja, kako je naveo korespondira i sa potrebama same BiH, a zatim se osvrnuo i na put BiH ka NATO-u.

“Turska podržava eurotatlantski put BiH, jer je i sama članica NATO saveza. Ali želim izraziti zadovoljstvo što je Erdogan čuo naše razlike u pogledu pristupa koji imamo u BiH i zbog čega se to dešava. Neophodno je što prije formirati vlast kako bi nastavili saradnju, ali i kako bi omogućili s nastavkom realizacije bitnih pitanja, kao što je i saradnja s NATO-om. A što se tiče članstva u NATO savezu, to je javnosti poznato s obzirom na razlike koje imamo u BiH”, zaključio je Dodik.

Piše klix,ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial