Dodik: Nikada neću prestati da govorim da Republika Srpska ima pravo na REFERENDUM o svom statusu

Ujedinjenje svih Srba u jednu zemlju treba da bude nacionalna ideja srpskog naroda, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu agenciji TASS.

– Došlo je vrijeme da Srbi kažu šta žele, a ne da neko sa Zapada dođe i kaže: “Treba da bude ovako”. Mislim da svima treba da bude jasno da nacionalna ideja našeg naroda treba da bude nacionalno ujedinjenje u jednu zemlju – rekao je Dodik.

On je dodao da je to sada moguće i da Republika Srpska i Srbija ne treba da prikrivaju ovu strategiju koja formalno ne postoji danas, ali, ako će da poštuju narodnu volju, onda će u Srbiji i Republici Srpskoj to biti “sveto blago”.

Dodik je podsjetio da je 20. vijek bio vijek patnje Srba – Srbija je izgubila između 30 i 50 odsto svog stanovništva u dva svjetska rata, a potom je “darovala” svoju državnost zemljama koje su se pridružile Jugoslaviji na štetu Srbije.

– Ranije je u Federaciji BiH bilo 500.000 Srba, a sada ih ima samo 50.000. Bilo je 500.000 Srba u Hrvatskoj, a sada ih ima samo 100.000. Ipak, mi smo optuženi za etničko čišćenje – rekao je Dodik.

On je dodao da su Srbi, uprkos tome, uspjeli da stanu na noge i da Srbija sada, bez sumnje, povećava svoj značaj, a da je Republika Srpska danas spremna da odbije svaku intervenciju usmjerenu protiv nje.

– U nekom trenutku ova dominantna nacionalna volja stvoriće uslove ili politički kontekst, a mi imamo dovoljno prijatelja u svijetu za to, dok nam je sada potrebno da se razvijamo u postojećim uslovima i gradimo mir – rekao je Dodik. Odgovarajući na pitanje da li je moguć referendum o odvajanju Republike Srpske od BiH, Dodik je rekao da Srbi u BiH i dalje zadržavaju pravo na to.

– Nikada neću prestati da govorim da Republika Srpska i srpski narod imaju pravo na referendum o svom statusu. Međutim, mi nismo svojeglavi da uradimo nešto što može da nam nanese više štete nego koristi. Odlučno ćemo se boriti za svoj status političkim sredstvima – napomenuo je Dodik.

On je dodao da bi Republika Srpska bila mnogo uspješnija i razvijenija kada ne bi bila dio BiH.

Prema njegovim riječima, BiH definitivno nije postala bolja u posljednje vrijeme, samo gora.

– Došla je do potpunog zastoja – dva od tri konstitutivna naroda ne žele da žive u BiH, ali muslimani Bošnjaci pokušavaju da je očuvaju jer vjeruju da čitava zemlja pripada njima, očigledno uz podršku zapadnih mentora i dijelom Turske – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je ideolog i osnivač BiH Alija Izetbegović napisao “Islamsku deklaraciju”, koja se tumači kao manifest za mir u republici. U toj knjizi, Izetbegović je direktno pozvao da se u zemlju uvede šerijatski zakon.

– Svjedoci smo toga da se sve više grupa u BiH organizuje na ovakav način. Sada i u budućnosti, izgleda da je BiH neuspješan eksperiment koji zapadne zemlje pokušavaju da sačuvaju – izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.

/srpskainfo

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial