Džaferović poručio: Dayton nije jelovnik

Džaferović se obratio na konferenciji za novinare, nakon što je održana sjednica Predsjedništva BiH, a tom prilikom je pozvao predstavnike entiteta Republika Srpska u institucijama BiH da prestanu s opstrukcijama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je poziv predstavnicima RS-a da prestanu s opstrukcijama, te poručio da je BiH bila prije i da će biti i poslije Daytona, javlja Anadolu Agency (AA). Džaferović se obratio na konferenciji za novinare, nakon što je održana sjednica Predsjedništva BiH, a tom prilikom je pozvao predstavnike entiteta Republika Srpska u institucijama BiH da prestanu s opstrukcijama. “BiH je bila prije i bit će i poslije Daytona. Na djelu je opstrukcija funkcioniranja institucija BiH, a to je ozbiljna povreda Daytonskog sporazuma”, rekao je Džaferović.

Pratite uživo pres-konferenciju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića

Posted by Federalna novinska agencija – FENA on Srijeda, 19. Februar 2020.

Poručio je kako “politički predstavnici RS-a trebaju ozbiljno shvatiti posljedice srljanja u koje su krenuli”, dodavši kako se radi o pokušaju destabilizacije BiH i ugrožavanju mira.

Možemo vidjeti na djelu jednu opstrukciju, jer kako drugačije nego opstrukcijom nazvati odbijanje usvajanja odluke o ratifikaciji važnih sporazuma koji su prošli sve procedure”, rekao je Džaferović, prenose Nezavisne. Dodao je da je to ozbiljna povreda Daytonskog sporazuma i opstruiranje vlasti. “Pozivam još jednom da to ne rade jer to će biti na štetu entiteta. BiH je postojala i prije Daytona, pa će i poslije Daytona, može nestati samo ono što je nastalo u Daytonu”, rekao je Džaferović. Što se tiče odluke Narodne skupštine RS da predstavnici Srba u zajedničkim institucijama ne sudjeluju u odlučivanju, Džeferović je rekao da je to udar na ustavni poredak BiH. “Mogu još jedanput da pozovem srpske predstavnike iz RS da dobro paze što rade, da dobro čuvaju Daytonski sporazum i sve točke od prve do posljednje, jer Dayton nije jelovnik on se mora primjenjivati u cijelosti ili nikako. Ako dođe do nikako, onda štetu sigurno neće trpjeti država BiH”, rekao Džaferović.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial