Eksplozije i obračun policije i terorista na Šri Lanki. Pronađeno 15 tijela

TIJELA najmanje 15 terorista pronađena su danas u zoru nakon žestokog okršaja specijalaca i vojske na Šri Lanki s teroristima osumnjičenima da su sudjelovali u napadima, u kojima je na Uskrs ubijeno 253 ljudi. 

Do eksplozija i pucnjave došlo je na istoku zemlje, u gradu Sainthamaruthu, nedaleko kuće u kojoj je živio organizator masakra.

Snage sigurnosti provele su tijekom petka više racija na tom području, nakon što su se čule tri eksplozije.

Policija je potvrdila da je došlo do razmjene vatre s grupom terorista povezanih s napadima. Kazali su da su teroristi aktivirali eksplozivnu napravu kada je policija krenula u raciju, nakon čega je izbila pucnjava.

U drugoj raciji u istom gradu policija je u jednoj kući pronašla zastave i uniforme ISIS-a te ogromne količine eksploziva i materijala za izradu bombi.

Diljem zemlje je uhićeno najmanje 10 ljudi. Sada je u zatvoru ukupno njih 80.

Vođa grupe koja je isplanirala napade je mrtav

Podsjetimo, predsjednik Maithripala Sirisena izjavio je danas da je vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Predvodio napad na hotel

Prema njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama’ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

U tijeku DNK testiranje

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i uspoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U tijeku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila da je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veću razinu, a mnoge su džamije otkazale molitve u petak.

perspektiva.ba/index.hr

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial