Emanuel Makron:NATO je u stanju moždane smrti, na Amerikance se ne može osloniti, a Evropa je na ivici ponora

NATO je u stanju moždane smrti, na Amerikance se ne može osloniti, a Evropa je na ivici ponora. I još: BiH je tempirana bomba zbog povratka džihadista. Izjave predsjednika Francuske rijetko koga su ostavile ravnodušnim.

Nekoliko nedjelja uoči 70. godišnjice NATO, francuski predsjednik Emanuel Makron postavio je tešku dijagnozu zapadnom vojnom savezu. „Ono što trenutno doživljavamo jeste moždana smrt NATO”, rekao je francuski predsjednik u intervjuu za britanski nedjeljnik „Ekonomist”.

„Prvi put se susrećemo sa američkim predsjednikom koji ne dijeli našu ideju o evropskom projektu”, rekao je Makron. Ne postoji koordinacija između SAD i saveznika u NATO u donošenju strateških odluka, smatra francuski predsjednik aludirajući na odluku Donalda Trampa da povuče američke jedinice sa sjevera Sirije bez prethodnih konsultacija sa saveznicima.

Istovremeno, kaže, članica NATO Turska ima „nekoordiniran, agresivan” pristup u regionu u kojem su ugroženi naši bezbjednosni interesi. Makron pritom misli na tursku vojnu ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije, koja je izazvala velike kritike njenih saveznika.

„Na SAD se ne može osloniti”

Makron smatra da evropske zemlje više ne mogu da se oslone na SAD. U intervjuu, koji je prema navodima britanskog magazina vođen krajem oktobra, predsjednik Francuske odgovorio je i na pitanje da li je član 5 Alijanse i dalje validan nakon turske ofanzive. „Ne znam”, rekao je Makron. Ako predsjednik Sirije Bašar el Asad odluči da se „osveti Turskoj, da li ćemo mi to priznati”, zapitao se francuski predsjednik.

U članu 5 navodi se da je napad na jednu članicu NATO isto što i napad na sve članice i da partneri u tom slučaju moraju da intervenišu. U istoriji Alijanse aktiviran je samo jednom: nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

„Evropa mora da se probudi”

Evropa je na ivici ponora. Postoji rizik da ona neće moći sama da kontroliše svoju sudbinu, naglasio je Makron. Evropa mora da se probudi i da više vodi računa o sopstvenoj odbrani. Ona mora da povrati svoj vojni suverenitet. Bezbjednosna situacija u svijetu i rastuća snaga Kine doveli su do „vanredne slabosti Evrope”. „Ako Evropa ne bude mogla sebe da pozicionira kao svjetsku silu, ona će nestati”, upozorio je Makron.

Merkel: Ja ne mislim tako

Njemačka kancelarka odbacuje Makronovu tvrdnju da je NATO u stanju „moždane smrti”. „Francuski predsjednik je koristio drastične riječi i ja ne mislim tako po pitanju saradnje u okviru NATO”, rekla je Angela Merkel. Evropa bi trebalo da više preuzme svoju sudbinu u svoje ruke, ali je transatlantski savez neophodan, poručila je Merkelova uz ocjenu da „NATO ostaje kamen-temeljac naše bezbjednosti.

Slično razmišlja i njemačka ministarka odbrane. NATO je „sidro evropske bezbjednosti”, kaže Anegret Kramp-Karenbauer, a zajednički cilj, prema njenom mišljenju, jeste „održiva Evropa”, a ne „konkurencija” Sjedinjenim Američkim Državama.

„BiH je tempirana bomba”

Francuski predsjednik Emanuel Makron osvrnuo se u intervjuu i na to što je Pariz odbio da dâ zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. „Vjerujem da bi prvo trebalo da reformišemo proces (pristupanja), on više nije adekvatan”, rekao je Makron. „A drugo, ako postoji bojazan za taj region, prije Makedonije i Albanije tu je pitanje Bosne i Hercegovine. To je tempirana bomba koja otkucava na granici sa Hrvatskom i koja je suočena sa problemom povratka džihadista.”

Ta izjava odmah je izazvala reakciju zvaničnog Sarajeva. Mediji u BiH prenose da je kabinet predsedavajućeg Predsjedništvu BiH Željka Komšića, pozvao na razgovor francuskog ambasadora u BiH Giona Rusona kako bi „razjasnio stavove Makrona”.

DW

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial