Faktor saznaje: Bivši komesar USK Ramo Brkić uhapšen u Sloveniji

Nekadašnji komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić je, prema informacijama Faktora, lociran i uhapšen u Sloveniji. Brkić je uhapšen u subotu, a u toku je provođenje procedure za njegovo izručenje BiH.

Za Brkićem je, podsjećamo, prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu, nakon što je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora. Nakon presude je pobjegao iz BiH te mu se od tada gubi svaki trag.

Ramo Brkić

Apelaciono vijeće Suda BiH je u novembru 2015. godine pravomoćno osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog odgovornosti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Uoči početka izdržavanja kazne, tačnije 27. februara 2016. godine, prešao je granični prijelaz sa Republikom Hrvatskom i pobjegao iz BiH. Iz Zagreba je, prema ranije objavljivanim informacijama, avionom napustio Republiku Hrvatsku.

Ramo Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, iskoristio svoj položaj za obavljanje različitih krivičnih djela pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa narkotika i koje su na području Unsko-sanskog kantona vršile slična krivična djela te je zajedno sa tim osobama na više lokacija u tom kantonu organizirao proizvodnju narkotika, a potom i prodaju u inostranstvu te podjelu dobiti.

Izvor:  Faktor


Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial