FBiH / Budžet nakon rebalansa veći za 554 miliona KM: Evo gdje su drastične promjene

Vlada FBiH usvojila je danas rebalans federalnog budžeta za ovu godinu kako bi osigurala novac za ublažavanje posljedica nastalih usljed pandemije novog soja koronavirusa.

Nakon rebalansa, budžet iznosi oko 5,5 milijardi KM i veći je za 554 miliona KM u odnosu na prvobitni.

Ovo je rezultat planiranih zaduženja, nekih ušteda koje su napravljene, a istovremeno značajnog smanjenja prihoda.

Federacija BiH se planira zadužiti 400 miliona KM kod MMF-a, 55 miliona KM su sredstva Svjetske banke koja su bila planirana prvim budžetom, dok će 410 miliona KM iznositi zaduženje na domaćem tržištu putem emisije obveznica.

“Planirana su sredstva za Fond za stabilizaciju privrede u iznosu od 500 miliona KM, sredstva za uspostavu Garantnog fonda kod Razvojne banke FBiH, 200 miliona KM je transfer nižim nivoima vlasti iz sredstava MMF-a”, rekao je za Radiosarajevo.ba Alija Aljović, pomoćnik za budžet federalne ministrice finansija.

Dodao je da su prihodi od poreza značajno umanjeni, za 493 miliona KM, što su projekcije koje su rađene na osnovu sadašnjih kretanja.

Ne zna se do kada će panedmija trajati, kao ni stanje nesreće proglašeno u FBiH, niti se može reći kada će se stanje normalizovati. Zato će se, kazao je Aljović, pratiti naplata prihoda i budžet opet korigovati ako bude pogoršanja.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial