Index doznaje: Juli je katastrofa, sad je jasno zašto skrivaju brojke

SRPANJ bilježi drastičan pad dolaska gostiju u Hrvatsku.

Hrvatska je u prvom tjednu srpnja (od 1. do 8. srpnja) zabilježila 90.000 gostiju manje nego u istom razdoblju lani. Osim toga, bilježi se i 400.000 noćenja manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Pad dolaska gostiju zabilježen je u svim županijama, a najgore je u privatnom smještaju. Prema podacima kojima raspolaže Index, 12 je posto manje dolazaka i gotovo 20 posto manje noćenja s njemačkog tržišta, koje je inače Hrvatskoj najvažnije što se tiče turizma.

Prema tablici do koje smo došli, vidljivo je da je sezona još uvijek u plusu. No prvi tjedan srpnja bilježi značajan pad. Tako je lani u prvih sedam dana sedmog mjeseca u Hrvatsku stiglo 1.094.199 gostiju. Ove godine ih je stiglo 1.004.139.

Sezona, kao što smo rekli, za sada bilježi rast. No glavni dio sezone tek predstoji, a kako je pokazano, srpanj je počeo jako loše.

Ministar se hvalio rezultatima prve polovice godine

Zanimljivo, prije nekoliko dana ministar turizma Gari Capelli hvalio se rezultatima u prvih šest mjeseci.

“Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,88 milijuna dolazaka (+6 posto) i 26,26 milijuna noćenja (+3 posto). Od toga su strani turisti ostvarili 5,85 milijuna dolazaka (+6 posto) i 22,93 milijuna noćenja (+3 posto), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 6 posto te u noćenjima za 4 posto”, stoji u priopćenju Ministarstva turizma.

Rezultate prave sezone vlada će skrivati do rujna

Zato je osobito zanimljiva informacija s te konferencije, a koju Ministarstvo u svom priopćenju ne spominje, da se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja eVisitor sustava. Drugim riječima, Ministarstvo više neće javno objavljivati podatke iz sustava eVisitor, a sad je jasno i zašto. Taj sustav omogućuje dnevni uvid u broj gostiju i statistike, a to sada neće biti moguće.

Cappelli je na konferenciji za medije najavio kako se više neće objavljivati mjesečni rezultati dolazaka i noćenja iz eVisitor sustava, nego tri put godišnje i to: početkom srpnja za prvih šest mjeseci, u rujnu s rezultatima glavne sezone te krajem godine kao završni izvještaj cijele turističke godine.

Na pitanje je li točno da neke destinacije u prvim danima srpnja bilježe minuse, Cappelli je na konferenciji rekao da je to moguće, pogotovo ako nisu ulagali u kvalitetu, ali je i dodao da neće sagledavati hrvatski turizam dan po dan ni po određenim datumima, nego na razini sedam i više mjeseci. S te strane, kazao je da će sljedeće zaokružene rezultate predstaviti tek počekom rujna, a onda još jednom krajem prosinca.

“Ja ću danas upozoriti da ćemo drugo prolazno vrijeme imati prvih desetak dana devetog mjeseca, da vam damo izvješće za sedmi i osmi mjesec. I onda zadnje podvlačenje crte s 31. 12. I to će biti praksa”, rekao je Cappelli.

“Način pristupa putovanjima se promijenio”, pokušao je to opravdati Cappelli.

Dan ranije, gostujući u Istri, kazao je kako očekuje rast u srpnju.

“Vjerujem da ćemo ono što smo planirali u konačnici i ostvariti. Ono što smo planirali početkom srpnja, a to je tri posto više turista i od jedan do dva posto više noćenja, ostvarujemo. Dakle, računamo da bi rast mogao biti oko tri posto”, poručio je ministar Cappelli 8. srpnja.

No za službene rezultate srpnja trebat ćemo čekati rujan. Prema podacima kojima raspolaže Index, oni neće biti dobri. Barem nisu za sada.

Izvor: index.hr

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial