“Kadija te tuži, kadija ti sudi”

‘Kadija te tuži, kadija ti sudi – tom se uzrečicom može najbolje opisati ono što  se dešava u Unsko-sanskom kantonu tačnije između Vlade USK-a i Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Naime, Općinski sud u Bihaću je donio Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojom se nalaže Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja USK-a da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području USK. Na osnovu navedenog uposlenici su obavezni odmah započeti sa nastavnim procesom u skladu sa utvrđenim nastavnim kalendarom, obrazložio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Kantona.

Vlada Unsko-sanskog kantona, na 66. sjednici, prihvatila je informaciju o početku školske godine te donijela zaključke kojim je zadužila  Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozovu sve direktore osnovnih škola na području Unsko-sanskog kantona da uspostave neometan proces nastave sa danom 16.09.2019. godine, a na temelju Rješenja Općinskog suda u Bihaću, broj: 17 0 P 101234 19 Mo od 11.09.2019. godine te zadužila  Kabinet premijera Unsko-sanskog kantona da, u ime Vlade Unsko-sanskog kantona, pripremi krivičnu prijavu protiv Zehre Hadžić, predsjednice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona, zbog postojanja osnovane sumnje da je imenovana počinila krivično djelo Neizvršenje sudske odluke iz člana 351. KZ Federacije BiH, koju će Vlada Unsko-sanskog kantona uputiti Kantonalnom Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona i Sektoru kriminalističke policije Unsko-sanskog kantona na nadležno postupanje, navodi se u saopćenju.   

Napominjemo, da je ranije Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja, odbio prijedlog Vlade koji je Vlada ponudila tokom pregovora koji su vođeni između sindikata i Vlade. Također Sindikat je odbio poštivanje Rješenja o privremenoj mjeri osiguranja, dakle, štrajk se nastavlja.

Zašto Vlada USK-a uskraćuje pravo na štrajk prosvjetnim radnicima i svim silama pokušava da im ograniči to pravo? Zar nije pravo na štrajk ustavom zajamčeno pravo radnika koje oni kolektivno ostvaruju putem sindikata?

Štrajk je posljednji način kojem pribjegavaju radnici kada se bore za svoja prava.  Činjenica je da su prosvjetni radnici visokoobrazovan sloj društva koji je stalno na margini tog istog društva. Prosvjetni radnici se doživljavaju kao teret društva, a u stvari oni su najveći proizvođači u društvu jer proizvode buduće doktore, profesore, ekonomiste…

Problem štrajka je što ispaštaju djeca i onda su roditelji nezadovoljni, ali ponekad nema drugog načina da se postigne dogovor. Štrajkom se nekad izgube sedmice nastave, a kada završe školu i dođu do određenih zvanja djeca gube godine i godine na birou za zapošljavanje koje se ne mogu nadoknaditi i to svi prešutkuju.

Ono što prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK)  traže jeste samo poštivanje Kolektivnog ugovora.

Kako ovaj portal saznaje prosvjetni radnici USK-a imaju podršku većine roditelja učenika i nadamo se da će istrajati i izboriti se za svoja prava.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial