Kako je Djuarova posuda postala termos?

Prije pojave i korišćenja električne energije održavanje toplote tečnosti zahtevalo je stalni plamen – ne baš praktično i stalno dostupno rješenje.

Škotski hemičar i fizičar Džejms Djuar (James Dewar, 1842-1923) izumio je 1892. godine specijalnu posudu sa dvostrukim zidovima i vakuumom između njih, znanu kao Djuarova posuda, koja je omogućavala da tečnost, ili gas u tečnom stanju, duže zadrže temperaturu.

Od 1904. godine, pa do danas, ova posuda je poznata kao termos, od grčke reči therme – toplota, toplo, topao. Ime termos patentirala je jedna njemačka kompanija, a manja unapređenja sproveo je bečki trgovac Gustav Robert Palen, koji je osnovao Thermos Bottle Company i uspješno poslovao na tržištima SAD, Kanade i Velike Britanije.

Vrlo brzo termos je našao široku primenu; na primer Ernest Šeklton je koristio termos-bocu tokom ekspedicije na Južni pol, a neka poboljšanja i novi materijali omogućili su da od 1950-ih termos-boce budu upotrebljene za prenos krvne plazme, pa sve do transporta tropskih ribica.

Kao naučnik, Djuar je u nasljeđe ostavio i proizvodnju tečnog i čvrstog vodonika. Jedan krater na Mjesecu nosi ime ovog škotskog naučnika.

Izvor: Nationalgeographic.rs

Perspektiva.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial