Kakvo ljeto možemo očekivati u BiH?

AccuWeather za ljeto ove godine u Europi predviđa da će biti izrazito toplo.

U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španjolske do Poljske i Mađarske. “Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko tjedan dana”, napisao je Eric Leister, jedan od AccuWeatherovih najviših meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Nizozemske, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Meteorolog Tyler Roys izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tijekom i srpnja i kolovoza, a da će najgore biti u Portugalu i Španjolskoj, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Europu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina. Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka oborina, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne niti na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunjske na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje. “Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada”, kazao je Roys.

Tu se vidi da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluotoku vrućine i požari, u Francuskoj valovi vrućine posvuda, osim u Bretanji i okolici, te područje valova vrućina po cijeloj srednjoj Europi.

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje. Hrvatska se prema toj karti nalazi točno na granici između područja valova vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, također uz valove vrućina.

preuzeto sa http://ba.n1info.com

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial