KOMŠIĆ IZ BEOGRADA PORUČIO DODIKU: GLAVNI GRAD BIH JE SARAJEVO

Trenutni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine nisu “antagonistički”, ali su neka pitanja otvorena godinama, što govori da “ipak nešto ne štima”, ocjenjuje predsjedavajući Predsjedništvu BiH Željko Komšić, uz poruku da je Sarajevo glavni grad BiH i da će sve ići lakše kada Srbija to prepozna.

  • Uz dužno poštovanje i razumijevanje svih specifičnosti koje vladaju u ovoj regiji i u odnosima naše dvije zemlje, niko od nas iz Sarajeva nema ništa protiv da se odvijaju kontakti sa bilo kojim dijelom zemlje, ali samo uz jednu napomenu, i to ne kao fusnotu – da je glavni grad BiH Sarajevo. Kad se to bude prepoznavalo bilo gdje, ne samo u odnosima naše dvije zemlje, stvari će lakše ići – rekao je Komšić u intervjuu koji je Tanjugu dao u Beogradu, prije sastanka trilaterale Srbija – Turska – BiH.

On je istakao da nema ništa protiv saradnje Beograda i Banja Luke, da Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH, ima sva ustavna ovlaštenja i legitimitet da bude sagovornik bilo kome u svijetu, ali da se zna kako treba da komuniciraju dvije zemlje.

  • Nemam ništa protiv da Dodik ima dobre odnose sa bilo kojim predsjednikom Srbije, pošto je Dodiku svaki predsjednik Srbije najbolji. To je njegovo pravo, ali glavni grad BiH je Sarajevo – ističe Komšić.
Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial