Kupina:Prirodan lijek protiv anemije, dijabetesa, gripa, raka i još puno toga

Ova voćka obiluje vrlo ljekovitim antioksidansima, ali je ujedno i dobar saveznik u borbi sa viškom kilograma. Kupine se ubrajaju u superhranu prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.

Antioksidansi učestvuju u procesu spriječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava kao što je na primer Alchaimer. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito svojstvo.

Poželjno je jesti ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Ako se jedu redovno, kupine pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.

Ljekovita kupina

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine pa se preporučuju ljudima koji su na dijeti i žele da skinu višak kilograma.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu koja je aktivan sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protuupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svježih kupina. Ovo voće štiti vid i jača imunološki sistem.

Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zacjeljuju. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom časopisu pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi, a sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine s 250ml ključale vode. Ostavi da odstoji deset minuta i procedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga grgoriti kod grlobolje, upale akni i afti.

Čaj za čišćenje krvi napravite tako što ćete pomešati 100 g listova kupine, 100 g listova koprive, 50 g lista zove i 50 g lista maslačka. Od ove čajne mješavine uzima se vrhom puna kašičica, prelije šoljom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i procijedi. Pije se 2 do 3 šolje na dan u gutljajima, podelite na cio dan.

Preparat protiv anemije možete da napravite tako što ćete staviti 100 g osušenog lista kupine i 100 g lista korpive u 2 litra domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji ceo dan i nakon toga prokuvajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu napitka svaki dan.

B92

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial