Lajčak nakon sastanka s Komšićem i Džaferovićem: Dvije škole pod jednim krovom sramotna praksa

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su danas predsjedavajućeg OSCE-a i ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OSCE-a veoma korisnim i zahvalili predsjedavajućem OSCE-a na dugogodišnjoj misiji te međunarodne organizacije u našoj zemlji, te asistenciji koju su njeni službenici pružili u organiziranju više demokratskih izbornih procesa u BiH.

Informirali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH.

Predsjedavajući OSCE-a napomenuo je da u BiH prevashodno dolazi u tom kapacitetu ali da se, kao aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i bivši visoki predstavnik u BiH, interesira i za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama.

Lajčak je posebno istakao pitanje razdvajanja djece na osnovu etničke pripadnosti u tzv. dvjema školama pod jednim krovom, ocijenivši tu praksu sramotnom.

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema, ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je, naprimjer, korištenje službenih jezika u BiH na cijelom teritoriju države.

Razgovarano je i mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u sklopu pilot-projekta za naredne općinske izbore, koji bi trebali smanjiti izborne prevare.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

perspektiva.ba/avaz.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial