Malezija: Studentkinja provela noć na drvetu kako bi uhvatila bolji internet signal tokom ispita

Studentkinja u Maleziji koja se popela na drvo kako bi osigurala stabilnu internet konekciju i polagala ispite onlajn, impresionirala je mnoge njenom dovitljivošću.

Osamnaestogodišnja Vevenoa Mosibin živi u selu Sabanalang Pitas, u zabačenom deli istočne države Saba gde je internet konekcija ograničena.

Ona u svojoj kući nema struju ni vodu, a kaže da mobilni telefon puni kod rođaka ili komšija koji imaju struju.

Za test se spremila dan ranije, napravivši malo skrovište na brdu gde je dobar prijem 3G mreže.

Međutim, na dan ispita je shvatila da joj je skrovište srušeno, pa je rešila da stabilnu internet konekciju obezbjedi na drvetu.

Vevenoa, koja je takođe strastvena Jutjuberka, zabeležila je njeno iskustvo i postavila snimak na kanal koji je pokrenula u maju, koji sadrži nekoliko drugih snimaka njenog života na selu.

Naoružana mrežom protiv komaraca, bežičnim punjačem i obrocima od pirinča umotanim u listove, Vevenoa je položila ispite bez poteškoća, osim napada stršljena tokom jela.

Prema njenim riječima, noć koju je provela na drvetu nije bila posebno mirna zbog zvukova iz džungle i hladnoće.

I morala je da se suoči sa majkom koja nije bila toliko impresionira njenom idejom i pitala se zašto se nije vratila kući prethodnu noć.

„Bez ikakve žalbe”

Ali njen poduhvat, koji je pogledalo i podijelilo stotine hiljada ljudi, zadobio je divljenje mnogih.

„Jaka, nezavisna, moderna devojka koja obavlja posao bez obzira na prepreke! (I bez ikakve žalbe bez obzira na teške uslove)”, jedan je od komentara.

„Sjajna posvećenost! Međutim, to pokazuje kakva smo mi nacija. Već 57 godina otkako pripadaju Maleziji, ruralni dijelovi Saba i Saravak i dalje su uskraćeni za mnoge stvari”, navodi drugi korisnik Fejsbuka.

Nekoliko njih je takođe istaklo kako internet nije dostupan svima u zemlji.

„Kao učitelju, moram vam reći da mi ovo slama srce”, rekao je jedan. „Internet treba da bude dostupan svima u Maleziji.”

Njen video je doveo do toga da Malezijska komisija za komunikaciju i multimedije obeća da će napraviti novi telekomunikacioni toranj u blizini kako bi se povećala pokrivenost mreže i pojačao signal na 4G.

Izvještava: Ce Jin Li

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial