MEDIJI U HRVATSKOJ PIŠU: TURIZAM U BOLU PADA, FALI 1000 KREVETA U HOTELIMA, A OVA RUGLA…

Bol na Braču oduvijek slovi kao elitna destinacija, a plaža Zlatni rat, po kojoj se Bol proslavio, jedna je od najpoznatijih u Hrvatskoj. No, turizam je na toj destinaciji u padu jer dio postojećih hotela vapi za obnovom.

Jedan od njih je zatvoren iako se nalazi na najboljoj mogućoj poziciji te u njemu sad borave beskućnici, dok su u jednom smješteni sezonski radnici.Kako pišu hrvatski mediji pet posto manje noćenja nego lani je zabilježeno, a u hotelima pad od 14 posto.

Podaci koje  je dala Turistička zajednica Bol pokazuju da je u prvih šest mjeseci u Bolu ostvareno pet posto noćenja manje nego lani, dok je u prve tri sedmice jula zabilježen pad od tri posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. 

Tako su u prvih pola godine u hotelskom smještaju ostvarili 14.685 noćenja manje nego lani u istom razdoblju, što je pad od 14 posto, dok je u privatnom smještaju ostvaren rast od 12 posto (+5.687 noćenja u odnosu na lani), piše Index. hr.

Direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković  je istaknuo da je gorući problem nedostatak hotelskog smještaja jer on, navodi, osigurava goste u predsezoni i postsezoni.

– Dva hotela (Borak i Bonaca) trebaju temeljitu obnovu. Hotel Park u samom centru mjesta služi za smještaj sezonskih radnika Bluesun hotela, a nekadašnji hotel Bijela Kuća u portfelju je Ministarstva za upravljanje državnom imovinom te već 20 godina propada, ruglo je mjesta i povremeni dom beskućnika – rekao je Marinković.

Šef Turističke zajednice: Udruge građana stopirale uređenje hotela vrijedno 52 milijuna euraPrema njegovim riječima, Bolu nedostaje više od 1.000 kreveta u kvalitetnom hotelskom smještaju.

Osvrnuo se na propali projekt preuređenja hotela Borak prošle godine, čime je, kaže, Bol ostao bez investicije vrijedne 52 milijuna eura, dok je općinski proračun, kako ističe, ostao bez više milijuna prihoda od raznih naknada.

– Preuređenje hotela Borak prošle godine je propalo zbog nezadovoljstva, prosvjeda raznih Udruga i grupa građana. Razlog je njihov tzv. strah da će zbog 500 novih kreveta biti ugroženo snabdijevanje vodom. U međuvremenu će se, izgradnjom novih apartmana ove i iduće godine, na tržištu pojaviti 800 novih kreveta (više nego što bi imao novi hotel Borak), a pojedini vlasnici tih objekata bili su gorljivi prosvjednici protiv hotela Borak – kazao  je Marinković.

Kaže kako je pitanje hoće li se i kada će se navedeni objekt obnoviti.

– Najglasniji protiv obnove hotela Borak bio je dio aktualnih i bivši zaposlenika Bluesun hotela koji su zazivali i referendum građana. Problem je što svaka nova investicija u Bolu izaziva protivljenje dijela mještana – rekao je Marinković.

Bolu, navodi, nedostaje kvalitetan hotel (4 ili 5 zvjezdica), što je jamstvo produženja sezone i razvoja same destinacije jer su hoteli ti koji nude dodatne sadržaje i rade izvan špice sezone.

Inače, u posljednjem periodu uveliko se govori o tome kako je turizam u Hrvatskoj u velikom padu. 

Izvor: Hayat / Foto: Index. hr

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial