‘Najbolja je živa riječ’: U BiH svi za povratak u školske klupe

Nekoliko dana pred početak školske godine, u Federaciji BiH, jednom od dva bh.entiteta, još uvijek nije poznato na koji način će se odvijati nastava. Obrazovni sistem je podijeljen po kantonima i svaki od njih ima pravo da donese odluku o načinu izvodjenja nastave.

Istovremeno, u Republici Srpskoj je najavljena redovna nastava od 1. septembra.

U protekle dvije školske godine, u BiH se odvijala ‘kombinovana’ ili samo online nastava. Pred početak nove školske godine, zbog epidemiloške situacije izazvane korona virusom, neizvjesno je koji će se model nastave dalje primjenjivati u Kantonu Sarajevo (KS), jednom od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija.

Lejla Beridan iz Sarajeva, čija djeca pohađaju osnovnu, odnosno srednju školu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako online ili kombinovanu nastavu ima svoje ‘prednosti i mane’.

Online nastavu smatra dobrom, jer su njena djeca, kako kaže, znanja usvajali ‘na jedan od njima dražih načina i preko njima bliskog medija’.

Ali, zbog online nastave su, nastavlja ona, najviše trpjeli edukativni i socijalni segment.

„Što se tiče negativnih efekata prevashodno bih naglasila da je to dugotrajna izloženost zračenju laptopa, kompjutera, mobitela. Jednako negativno je to nepravilno držanje i položaj samog dječijeg tijela dok pokušava da se nosi sa ispunjavanjem svih silnih obaveza kroz tako dug vremenski period“, objasnila je, a navodi RSE (ostatak pročitajte na navedenom linku).

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial