Najviše naseljeno mjesto u BiH

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m.

Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. stoljeća, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina.

Selo pripada Općini Konjic, a do njega se može doći iz dva pravca – iz Konjica i Sarajeva. Danas, i u nazad nekoliko godina u Lukomiru nema stalnih stanovnika, nego je to sezonsko naselje (od proljeća do jeseni je naseljeno), dok je za vrijeme zimskih mjeseci zbog ekstremnih uslova za život, ne naseljeno. Stanovništvo se uglavnom bavi stočarstvom i ratarstvom.
Selo posjeduje svu potrebnu infrastrukturu (struja, voda, pristupna cesta, telefon, kanalizacija) a u selu se nalazi i džamija izgrađena 1969. godine koja je obnovljena 2014. godine. U selu se nalazi i par ugostiteljskih objekata, a također je moguće kupiti i ručno rađene proizvode koji su karakteristični za ovo podneblje.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial