Najviši vrh Vlašića-Paljenik

Iako dan nije obećavao, a iz Sarajeva nas je ispratila kiša, naša ovisnost o čistom planinskom zraku, vijugavim i nepoznatim stazama, zelenilu trave, i plavetnilu neba odvela nas je ovaj put na Vlašić. Naš cilj bio je najviši vrh Vlašića – Paljenik.


U početku poprilično razočarani vremenskim (ne)prilikama, kasnije ozareni pogledom sa vidikovca kod planinarskog doma na Galici, polahko smo išli ka našoj polaznoj tački planinarenja.


U putu nam se tako posrećilo da napravimo par dobrih fotki, kada smo ispod sebe ugledali more od magle koja se protezala do u nedogled.


Nakon divljenja nad prizorom pred nama, morali smo da krenemo dalje, prema zacrtanom cilju.


Auto smo ostavili oko 2 kilometra na putu prema planinarskom domu Devečani, a onda smo se makadamskim putem uputili prema domu. Na putu smo se sreli i sa učesnicima biciklističke utrke XCM, koji su krenuli prema od Babanovca prema Kraljici.


Obzirom da nas je na Vlašiću dočekalo sunce, uživanje u laganoj šetnji prema vrhu bilo je kompletno.
Nakon oko 2 sata hoda, stigli smo na Paljenika koji se nalazi na 1943 mnv.
Vrijeme se brzo pogoršalo, crni oblaci počeli su da prijete kišom, pa smo se nakon ručka morali uputiti nazad.


U povratku je počela da pada sitna kišica, ali nam svejedno nije pokvarila utisak ljepota Vlašića, i divnog dana provedenog na ovoj bosanskogercegovačkoj ljepotici.
P. S.
Ovo je bilo prvi put da zamalo isti vrh u ustom danu osvojimo 2 puta. Sigurno se pitate-kako?!
Pa kad smo prvi put bili skoro pa osvojili vrh, konstatovali smo da je moja saputnica negdje u putu izgubila telefon. Kada smo ga uz puno srece pronašli, krenuli smo u drugi pokušaj. I uspjeli smo! Bez gubitaka 

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial