Nevjerovatne primjene WD-40 spreja. Kako je dobio ime?

Niti jedan dom ne bi trebao biti bez konzerve ove magične tečnosti budući da može biti korišten za podmazivanje metalnih dijelova, čišćenje različitih stvari, pa čak i za pomoć pri otvaranju rajsferšlusa.

1. Uklanja mrlje s tepiha

Sve što trebate učiniti je naprskati mrlju, a nakon nekoliko minuta očistite je, koristeći spužvu s malo tople vode i sapunice.

2. Sprječava gomilanje snijega na prozorima

Naprskajte WD- 40 s vanjske strane prozora.

3. Čisti WC školjku

Naprskajte malo WD-40 unutar školjke, pričekajte minutu, a zatim izribajte s četkom. Njegovi moćni sastojci će rastopiti kamenac i prljavštinu lako i brzo.

4. Očistite mrlje od čaja s radne površine

Ako odmah ne obrišite mrlje od čaja, morat ćete uložite mnogo više napora kasnije. Međutim, WD- 40 će vam pomoći u ovom slučaju! Samo prsnite sprej na vlažnu spužvu i očistite mrlje.

5. Ne možete skinuti prsten? Evo rješenja!

Ponekad, zaglavljen prsten s ruke ne možete skinuti tako lako. Ipak, postoji rješenje: Naprskajte malo WD-40 i prsten će lako skliznuti. Nakon toga, ne zaboravite oprati ruke.

6. Ako zaglavi patentni zatvarač

Obično, patentni zatvarači za jaknu, ruksak, jeans hlače, čizme i slično, može zapeti, tako da ne možete pomicati na gore ili dolje. Međutim, sprej WD-40 može spriječiti ovu neugodnu stvar, jer će podmazati površinu.

Možete ga nanijeti pomoću male četkice.

7. Cipele i čizme čini vodootpornim

Naprskajte malo WD-40 na cipele i čizme i on će poslužiti kao barijera, tako što će ih učiniti vodootpornim. Naime, sprej će spriječiti ulazak vlage u cipele. Pored toga, tijekom zime, mrlje od soli se pojavljuju na obući. Ipak, bit će potpuno nove ako ih naprskate WD-40 i očistite krpom.

8. Riješite se žvake u kosi

Ovo je najgora noćna mora svakoj djevojci! Žvakaće gume mogu se slučajno naći u kosi, ali šišanje kose je daleko od najboljeg ili jedinog rješenja!

Naime, WD- 40 može ponovo pomoći. Jednostavno našpricajte na žvaku, pa zatim počešljajte. Ovaj put ćete to lako uraditi. Ipak, budite oprezni da ne prskate blizu očiju, učinite to u prozračenoj prostoriji ili izvan kuće.

9. Uklanja naljepnice sa stakla

WD-40 uništava ljepljivost naljepnica, tako da nanesite sprej na njih i pričekajte nekoliko minuta, možete ih lako skinuti s nekom od lopatica ali pazite da ne budu oštre.

10. Uklanja super ljepilo

Super ljepilo je zaista teško ukloniti s bilo koje vrste površina, a posebno s ruku. Ipak, samo je potrebno naprskati WD-40 i protrljati prste. Na ovaj način, skinut ćete super ljepilo lako. Isti postupak se može koristiti za uklanjanje superljepila s neke druge površine u kući.

WD-40 može poslužiti i za:

– Čisti bočnu stranu guma
– Uklanja razne naljepnice sa stakala automobila
– Čisti lance na motociklima
– Uklanja naslage ulja sa motora
– Čisti i štiti hrom na automobilima
– Uklanja prašinu sa felgi koju proizvode kočione pločice
– Uklanja izmet od raznih ptica
– Podmazuje i čisti PVC ventil na motoru
– Podmazuje i štiti od korodiranja sajlu ručne kočnice
– Podmazuje sajlu za otvaranje poklopca motora
– Pomaže pri skidanju folija za zatamnjivanje stakala
– Služi za podmazivanje metlica brisača tokom ljeta, te time sprečava njihovo pucanje i stvrdnjavanje
– Podmazuje viljušku diferencijala kod vozila sa pogonom na sva četiri točka
– Otklanja vlagu sa podvozja automobila, posebno konekcije amortizera i opruge

Takođe WD-40 služi i za:

– Podmazuje tipke klavira
– Sprečava nakupljanje snijega na lopati prilikom čišćenja
– Održava lišće na vještačkom cvijeću sjajnim
– Sprečava rđanje raznih ventila koji su zaduženi za sprovođenje vode
– Skida naslage pepela u pepeljarama
– Održava oštrim noževe kosilica za travnjake, te sprečava nakupljenje trave
– Skida mastilo sa džinsa
– Pročišćava odvodne cijevi sudopera u kuhinjama
– Uklanja prljavštinu sa motornih šega
– Uklanja maskaru (šminku) sa tvrdih površina
– Sprečava korodiranje sječiva sjekira
– Uklanja vlagu iz “potopljenih” mobilnih telefona

Upozorenje

Iako WD-40 skoro nema restrikcija kada je u pitanju njegova primjena, ovaj proizvod je i pored primjene karbon-dioksida, i dalje vrlo zapaljiv. To posebno dolazi do izražaja kada je u pitanju takozvana “Bosch brava” (kontakt-brava).

Moramo vas obavijestiti da je proizvod, iako generalno potpuno siguran, vrlo je zapaljiv, što je sasvim normalno obzirom na to da se formula temelji na petroleumu.

Dakle, ako se proguta može dovesti do ozbiljnih problema, a to može izazvati respiratorne teškoće, ako se koristi u područjima gdje nema ventilacije i u velikim količinama. Njegova upotreba može biti štetna za djecu i kućne ljubimce tako da izbjegavajte ga koristiti kada su oni blizu.

Ipak, ako ga koristite s oprezom, može samo olakšati vaš svakodnevni život.

Kako je WD-40 dobio ime?

Ovo je jedno od pitanja koje ljude zanima ih nepoznatih razloga. Misteriozno ime ima zanimljivu priču o svom nastanku.

WD-40 je sprej koji se koristi za zaštitu metalnih elemenata od vode, a ujedno time i od korozije. WD-40 doslovno je naziv za „Water Displacement, 40th attempt“ što bi u prijevodu značilo: Water Displacement – vodeno premještanje, raspoređivanje vode, istiskivanje vode; a brojka 40 je zbog 40-tog pokušaja.

To je ime proizašlo iz laboratorijske knjige kemičara Norm Larsen koji je izumio WD-40 1953. godine. Norm je pokušavao sastaviti kemijsku formulu tekućine koja bi sprječavala nastanak korozije – zadatak koji je imao za cilj istiskivanje vode s površine na koju se nanese tekućina. Normova upornost se isplatila se kada je iz 40-tog pokušaja usavršio formulu, piše geek.hr

Perspektiva.baPlease follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial