Njemačka porodica doselila u Bosanski Petrovac

Nije tajna da Bosnu i Hercegovinu napušta sve veći broj ljudi. Istraživanja pokazuju da su napuštanju BiH najviše sklone mlade osobe koje ne vide perspektivu u BiH. Iako je evidentno da sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu,lijepa priča dolazi nam iz Unsko-sanskog kantona. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči četveročlana njemačka porodica koja se doselila u Bosanski Petrovac –  koji su kupili kuću u ovoj maloj općini. Za Bosanski Petrovac su čuli od prijatelja i tako su se odlučili doseliti u ovaj lijepi grad. Ova mala općina koja se nalazi u sjevero-zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine  je za ovu porodicu postala novi dom i mjesto odakle planiraju graditi svoju, neku novu budućnost.

Naime, riječ je o ženi, njenom mužu, njihovoj kćerki koji su zajedno sa djedom došli iz njemačkog grada Würzburg u Bosanski Petrovac. Porodica je već upisala svoju kćerku u prvi razred osnovne škole u Bosanskom Petrovcu, a roditelji ističu kako su izuzetno zadovoljni susretljivošću mještana i brzinom prilagođavanja. Njihova kćerka brzo uči Bosanski jezik i svi su je u školi prihvatili na najbolji način.

Na pitanje šta ih je “natjeralo” da napuste Njemačku, istakli su da Njemačka nije baš zemlja snova kako mnogi zamišljaju  i da su odlučili krenuti naprijed, dalje, gdje bi svojoj porodici pružili ono što ih ispunjava – slobodu, mir, prirodu, uživanje u životu. Ističu da im se sviđa jednostavnost života u ovom gradu, okolina, ljudi i da u budućnosti žele da se osjećaju kao pravi Bosanci. Kao najveći problem u BiH ističu ogromnu papirologiju jer rješavaju boravišne vize kako bi mogli ostati. Također, istakli su da budućnosti žele osnovati svoju firmu kako bi se osjećali korisnim u ovoj maloj sredini.

Dok je Njemačka za mnoge zemlja iz snova, lijepo je znati da neko, negdje, želi doći i živjeti u BiH jer je to naša domovina u kojoj želimo ostati, raditi, živjeti i stvarati sebi budućnost.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial