Novi Pazar: Zaraženo 20 ljekara i 40 sestara

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović izjavio je večeras da je 20 ljekara i gotovo 40 medicinskih sestara iz te zdravstvene ustanove zaraženo korona virusom.

On je, gostujući u Dnevniku Radio televizije Novi Pazar, kazao da se epidemija brzo širi i da su njihovi kapaciteti veoma blizu maksimalne popunjenosti.

“Podelili smo bolnicu tako da sva odeljenja, osim porodilišta, onkologije, dijalize, koronarne i jedinice za moždane udare primaju pacijente obolele od kovida. Naši kapaciteti su gotovo popunjeni, a danas smo transportovali 12 pacijenata u Kliničko bolnički centar Bežanijska kosa kako bismo oslobodili mesta za nove”, rekao je Mahmutović.

On je ocenio da je virus mutirao i da pacijenti, koji su se poslednjih dana javljali za pomoć, sa znatno težom kliničkom slikom.

“Imamo mnogo ozbiljnih pacijenata i zabrinjavajuće je da su svi koji su došli u poslednjih petnaestak dana ozbiljno iscrpljeni, sa ozbiljnim upalama pluća. Najlakši su oni sa temperaturom, kašljom i malaksalošću”, izjavio je Mahmutović.

On nije odgovorio na pitanje koliko je pacijenata transportovano u Klinički centar Kragujevac rekavši da je plan da se prvo popunjavaju kapaciteti tercijarnih zdravstvenih centara.

“Kada se njihovi kapaciteti popune, onda ćemo teške pacijente lečiti kod nas i tada ćemo uključiti naše respiratore”, objasnio je Mahmutović.

On je dodao da se u Novom Pazaru dešava ono na šta su više puta upozoravli, kao i da su lekari i medicinske sestre heroji koji se, bez velike galame, bore da spasu živote.

Od 18.juna do juče,testirano je 363 i skoro trećina,131, je pozitivno na covid 19.Novi Pazar je,u ovom periodu,dobio 103, a Tutin 26 novoinficiranih. Podaci „poslednjeg preseka“ pokazuju da je u Novom Pazaru, ukupno,registrovanih 309, a u Tutinu 89.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial