OD 11. JUNA SE USPOSTAVLJA AUTOBUSKA LINIJA ZA OVE ZEMLJE

Međunarodni javni prijevoz biće uspostavljen za tri dana. Po dvije linije sedmično biće uspostavljene linije za Austriju, Sloveniju, Njemačku i Austriju. No neće moći svi putovati.

U autobusima Centrotransa svakodnevno se vrši dezinfekcija svih površina koje dolaze u kontakt sa putnicima. Vrši se dezinfekcija sjedišta, spenica, rukohvata. Posebne epidemiološke mjere u Centrotransu provode se svaki dan, a sve s ciljem zaštite putnika od pojave i širenja virusa.

Kompanija Centrotrans će od 11.juna uspostaviti po dvije linije za Austriju, Sloveniju, Njemačku i Francusku. Riječ je o redovnom prevozu ali ovo su prvi polasci nakon proglašenja pandemije  Koronavirusa. Ono što je bitno naglasiti u ovom momentu je da samo određeni broj putnika može koristiti prijevoz , prije svega to je zbog mjere i zaštite u smislu fizičke distance“, kaže glasnogovornica kompanije “Centrotrans Eurolines” Aida Prolaz.

Putnici moraju ispunjavati uvjete koje su odredile zemlje u koje se putuje. Najčešće je to dozvola za rad, mjesto prebivališta ili neki drugi dokaz zbog kojeg putuju. Tokom proglašenja stanja nesreće i vanrednog stanja u našoj zemlji, hiljade radnike koji rade u inozemstvu sada imaju problem da se vrate na svoje poslove – kaže glasnogovornica ove kompanije. U toku putovanja svi se moraju pridržavati epidemioloških mjera.

– Najbitnije je da se putnici drže fizičke distance, da koriste tano određena sjedišta u autubusima je i dalje oabvezna maska kako za vozaće tako i putnike. Na gradskim smo linijama gdje je većei promet putnika na neki način zašštitili vozače od ostalih putnika.“

Stanje prirodne nesreće negativno je utjecalo na poslovanje. Javni prijevoz jedna je od prvih grana koja je obustavila svoj rad, ne samo kada je riječ o prijevozu, nego i turizam. Za spas je potrebna pomoć države koja vrlo često izostane.

Mi do sada nismo otpuštali radnike. No kakve je sada situacija sa smanjenim brojem polazaka i linija kojima saobraćamo moguće da će doći do redukcije broja uposlenika“, kaže Prolaz.

Firma koja upošljava više od 600 radnika suočava se s velikim izazovima. Broj uposlenih bi se mogao smanjiti. Mjesečni gubitak ove kompanije za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa je više od 4 miliona maraka. Uspostava međunarodnih linija, ipak je dobar znak za oporavak.

(Emerin Ahmetašević)

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial