Otvorena najveća novoizgrađena džamija (Camlica) u Turskoj: Prisustvovali Izetbegović i Džaferović

Riječ je o novoizgrađenoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora i koja se vidi iz skoro svih dijelova Istanbula
Istanbul

Svečanom ceremonijom u prisustvu brojnih zvanica danas je otvorena Camlica u Istanbulu, najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorenju džamije, na kojem se pristutnima obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prisustvovao li su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović te predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Erdogan je u obraćanju poručio da svaki čovjek ima pravo praktikovati svoju vjeru, i nema razlike između napada na džamije ili crkve.

“Ubijanje nedužnih, bombardovanje bogomolja se ne zove džihad, to se zove terorizam, divljaštvo, ubistvo”, rekao je Erdogan.

Nakon ceremoije otvorenja, Erdogan je goste odveo u obilazak ovog zdanja.

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu. 

Džamija je ranije otvorena za ibadet povodom noći Lejletu-r-regaib koja obilježava početak triju svetih mjeseci u hidžretskom kalendaru. 

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking. 

Džamija Camlica

Džamija Camlica je inspirirana djelima Mimara Sinana, ali nije njihova kopija. Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth. 

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran. 

Džamija Camlica može primiti više od 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom oko 22.500).

Džamija Camlica

U džamiji Camlica je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Foto: Arda Küçükkaya Izvor: Anadolu Agency

Video: pogledajte tok izgradnje unutrašnji i vanjski izgled džamije Camlica

Najveća novoizgrađena Džamija Camlica – tok izgradnje
Najveća novoizgrađena Džamija Camlica – vanjski izgled
Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial