Ovo je kasica u obliku TITOVE BISTE, a napravili su je DANCI (FOTO)

Muzej istorije Jugoslavije objavio je da se u muzejskoj suvenirnici može nabaviti replika predmeta iz muzejske kolekcije – štedna kasica u obliku biste Josipa Broza Tita.

Naime, danska štedionica Bikuben je 1981. godine, u okviru serije Veliki državnici, napravila štednu kasicu u obliku biste Josipa Broza Tita. Kasicu je izradila poznata danska keramička radionica Soholm u 4.000 primjeraka. Novac zarađen prodajom kasice bio je namijenjen Crvenom krstu.

Kako se navodi na sajtu Muzeja, bila je to treća takva kasica u okviru serije Veliki državnici. Prethodno, tu čast imali su Vinston Čerčil (1979) i Džon Kenedi (1980). Serija je nastavljena tokom osamdesetih. Poslije Josipa Broza Tita na red su došli Šarl de Gol (1982), pa Anvar el Sadat (1983).

Štedionica Bikuben je, povodom Dana Republike, poklonila jednu kasicu ambasadi SFRJ u Danskoj, zajedno sa pratećim promotivnim tekstom na engleskom jeziku. Predala je ambasadi još dvije kasice sa molbom da budu prosleđene članovima porodice Broz.

Ambasada je sve to poslala Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove u Beogradu, sa molbom da se jedna kasica i promotivni tekst predaju Muzeju 25. maj.

Na osnovu ove kasice Muzej Jugoslavije izradio je suvenir, dostupan u raznim bojama.

(Blic)

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial