Povratak Senada Lulića najveći je pomak u reprezentaciji u zadnjih pet godina

Autoritet i karizma Duška Bajevića bili su dovoljno uvjerljivi za povratak Senada Lulića u reprezentaciju. I to je apsolutno najveći pomak u izabranoj vrsti u posljednjih pet godina. Sad se na utakmice baraža gleda iz potpuno drugog rakursa, sad s manje strepnje očekujemo ogled(e) koji nas očekuju za manje od dva mjeseca.

Šta je Lulića potaknulo da se svojevremeno zahvali na pozivima u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sad nećemo detaljnije analizirati, važno je da se slegla prašina koja je stvarala nesporazume tako karakteristične za naše podneblje. Senad Lulić je nogometaš kojega treba maksimalno respektirati, koji kao kapetan velikog Lazia mora imati odgovarajući tretman i poštovanje. S druge strane, Duško Bajević je velikan europskog nogometa, amblematska figura u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama nastalih raspadom Jugoslavije, veliki stručnjak i karakter.

Kad je on pristao u ovom trenutku preuzeti reprezentaciju, kad se izložio ogromnom riziku, sasvim je logično da je i Lulić zatomio neke principe, da je neutralizirao ljutnju, i stavio se „na raspolaganje“. Možda ovakav razvoj događaja ne mora nužno značiti i uspjeh u baražu, ali potpisnik ovih redova rijetko je kad bio optimist kao sada. Jer, jako je važno da nešto krene po dobru, jako je važno da se makar mali koračić napravi unaprijed, užasno je bitno da se izbjegnu medijske trakavice oko pojedinih igrača (u ovom slučaju Senada Lulića). Taj privid harmonije čini nas optimističnim, daje nam uvjerenje da će „Princ sa Neretve“ voditi „Zmajeve“ na Europskom prvenstvu.

U Zenici nas čekaju dvije teške utakmice. Zaista teške. No, s Lulićem će biti za nijansu lakše, to je sigurno. Vjerujem da će njegov doprinos biti primjetan, da će iskoristiti vjerojatno zadnju priliku za odlazak na europsko prvenstvo, da će dokazati Bajeviću da je bio u pravu kada je uložio silnu energiju i autoritet da ga nagovori na povratak.

Vrijeme je da počnemo odbrojavati dane do prve utakmice baraža. Do prvog slavlja. I do drugog, konačnog. Vrijeme je da počnemo razmišljati o destinacijama gdje ćemo igrati na Euru, i kako do njih doći. Vrijeme je da počnemo razmišljati navijački, da podupremo našu izabranu selekciju u baražu, da se „naoštrimo“ za Europu. Vrijeme je, jer odmaramo evo već šest godina, od Brazila nismo bili u navijačkoj formi.
Samo, ovaj put ćemo se duže zadržati jer tu je sveprisutni VAR. S njim, ili bez njega, očekujemo dobar nastup. Bajević i Lulić, kao personifikacije struke i terena, to nam mogu priuštiti.

sportske.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial