Pred nama je ledeni vikend: Upaljen alarm zbog ekstremno niskih temperatura

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U noći na subotu lokalno u Bosni je moguć slab snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati iznosile su: Bjelašnica -15 stepeni, Banja Luka i Livno -10, Ivan-sedlo -9, Bugojno, Doboj i Drvar -8, Sanski Most -7, Bihać, Grude i Jajce -6, Tuzla -5, Sarajevo i Zenica -4, Bijeljina -2, Gradačac i Trebinje -1, Neum 1, Mostar 2 stepena.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940Pa, za 4hPa je manji od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U noći na subotu lokalno u Bosni je moguć slab snijeg. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slaba bura, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1 stepen, na jugu zemlje od 4 do 7 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2stepena.

Visina snijega na Bjelašnici je 194 cm, u Bihaću 10, Bugojnu 7, Gradačacu 6, Ivan-sedlu 38, Jajcu 9, Livnu 7, Sanskom Mostu 15, u Sarajevu (Bjelave) 18, Tuzli 13 i Zenici 4 cm.

UPALJEN ALARM

U Bosni i Hercegovini je danas upaljen žuti meteoalarm zbog ekstremno niskih temperatura koje će ići i do minus 16 stepeni Celzijusovih u nekim dijelovima BiH.

Također je upaljeno upozorenje zbog poledice koja se očekuje zbog niskih temperatura i koja se navodi kao potencijalno opasna meteorološka pojava.

PROGNOZA ZA VIKEND

subotu će u Bosni biti pretežno oblačno, povremeno sa slabim snijegom, a u Hercegovini sunčano. Jutarnja temperatura zraka bit će iste kao danas, a najviša dnevna kretat će se između -5 i -1°C, na jugu zemlje od 3 do 6°C.

nedjelju neće biti promjena, osim što će jutarnje temperature biti niže, u nekim dijelovima čak do -11, a najniža na krajnjem jugu do -4°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1°C, a na jugu zemlje do 3°C.

Neće doći do ozbiljnijih promjena vremena ni u ponedjeljak, 18. januara. U Bosni se prognozira pretežno oblačno vrijeme, lokalno povremeno može padati slab snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5°C, na krajnjem jugu zemlje od -4 do -1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C, saopćeno je iz FHMZBiH.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial