Provjerili smo knjižnicu CIA-e: Imaju Tita i Kopiniča na polici

Znanje je moć. Američka obavještajna agencija CIA pokriva cijeli svijet, a njezini analitičari, ozbiljni i knjiški ljudi, nastoje izučiti svaki segment ljudske djelatnosti koji bi im mogao koristiti kako bi njihove informacije bile od pomoći predsjedniku SAD-a, koji se nalazi na vrhu zapovijednog lanca.  Sadašnji predsjednik baš ne izgleda kao netko tko je provodio besane noći nad knjigama pa je dobro da to rade barem njegovi obavještajci. Uvid u biblioteku CIA-e pokazuje da direkcija za analize predsjedniku doista nastoji pomoći “uvidom u sve dostupne informacije o nekom pitanju” – od špijunskih romana Chrisa Ryana, preko ratnih analiza generala Wesleya Clarka pa do obavještajnih trilera Vjenceslava Cenčića, danas zaboravljenog publicista koji se nakon Titove smrti bavio proarmijskom, unitarističkom publicistikom. 

Odnosi Tita s ruskim ljudima, Kopiničem i Krajačićem, odnos prema Andriji Hebrangu – teme u fokusu Cenčićevih knjiga – pokazat će se presudnima u raspadu Jugoslavije, ali to su 80-ih mogli znati samo specijalisti i odlični poznavatelji dubinskih političkih silnica na jugoslavenskoj sceni, kao što su i sukobi u društvima književnika – naizgled ezoterične rasprave ceha koji ne zanima šire mase – zapravo naznačile raspad zemlje.  A CIA ga je s mnogo preciznosti predvidjela. Zašto? Čitaju, skupljaju informacije, analiziraju… W. CLARK JE NAPISAO KNJIGU O KOSOVU  U knjizi o iskustvima modernog ratovanja, koja je na polici, general Clark opisuje NATO intervenciju na Kosovu. SADAM U FOKUSU  Biblioteka o Bliskom istoku, koji je u fokusu američke strategije, vrlo je bogata, a dominiraju naslovi o Sadamu. BUCHENWALD  Istaknuto mjesto na polici ima knjiga o Buchenwaldu, logoru kraj Weimara, u kojemu je bio zatvoren i naš Rudi Supek, kao član francuskog otpora.

JUGOSLAVIJA U FOKUSU  Americi je SFRJ bila važna u borbi protiv Moskve, jer je Tito bio disident ruskog lagera, ali su podržavali i disidente protiv Tita. VJENCESLAV CENČIĆ PISAO JE O KOPINIČU  Josip Kopinič je bio jedan od dvojice ključnih Titovih ljudi za Rusiju. CIA-u je zanimalo što je o njemu napisao Vjenceslav Cenčić. SVE O MASOVNIM UBOJSTVIMA  Mjesta masovnih umorstava, nacistički i ruski logori, Katyn, psihologija ubojica, čuvara i žrtava predmet su snažnog interesa. CHAMBON JE BIO BROJ U BUCHENWALDU  Pripadnik francuskog pokreta otpora Albert Chambon uhićen je i otpremljen u Buchenwald, u kojemu je dobio broj 81490. POBJEGAO IZ IRAKA I NAPISAO HITOVE  Chris Ryan je jedini od osmorice članova američkog tima koji je uspio pobjeći iz Iraka. Napisao je 20 bestselera. ZANIMAO IH SVAKI DETALJ  Odnosi između republika, odnosi političara u saveznom i republičkim vrhovima, sve je to bilo predmetom analiza. Tako je i danas. TITOVA KNJIGA O ONO I DSZ JE NA POLICI  Amerikanci su do zuba naoružali Tita, no proučavali su koncept naoružanog naroda jer im je mogao pomoći u Vijetnamu i drugdje.

express.hr

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial