Šef smanjio svoju platu kako bi povećao zarade radnika

U doba surovog kapitalizma, Den Prajs zvuči kao izmišljen lik, on je prije pet godina smanjio svoju platu kako bi povećao zarade radnika. Kako danas posluje njegova firma?

Sve je počelo 2015. godine kada je vlasnik preduzeća “Gravity payments” Den Prajs razgovarao sa svojom prijateljicom Valeri o njenim novčanim problemima.

Uprkos tome što je zarađivala 40.000 američkih dolara godišnje, u Sijetlu, gdje oni žive, to joj jednostavno nije bilo dovoljno za pokrivanje stanarine i računa. Prajs je, sa druge strane, kao vlasnik firme zarađivao 1,1 milion dolara godišnje.

Shvativši da je dio problema, Prajs je odlučio da nešto preduzme: izračunao je da bi svakom od njegovih 120 radnika trebalo najmanje 70.000 američkih dolara ako žele da žive bez stresa oko novca. Da bi osigurao povišice za sve, Prajs je žrtvovao značajan dio svoje plate, tako što je stavio pod hipoteku svoje dvije kuće i tako što se odrekao ušteđevine.

Pet godina kasnije, Prajs se oglasio na Tviteru sa sjajnim vijesima.

“Kada sam 2015. godine započeo sa minimalnom zaradom od 70 hiljada dolara u svojoj kompaniji, Raš Limbo [američki politički komentator] rekao je: ‘Nadam se da će ova kompanija biti studija slučaja na fakultetima o tome kako socijalizam ne funkcioniše, jer će propasti’. Od tada se naše poslovanje utrostručilo i postali smo studija slučaja uspjeha na Harvardu”, napisao je voljeni šef.

Zatim je opisao sve načine na koje se, ne samo njegovo poslovanje poboljšalo, već i životi njegovih zaposlenih, rekavši da se broj vlasnika kuća povećao 10 puta; 70% je moglo da otplati dugove; broj zaposlenih koji su dobili djecu takođe se povećao 10 puta; 76% radnika je zaista vrijedno na poslu.

Govoreći za BBC ranije ove godine, Prajs je rekao:

“Postojala je mala zabrinutost da će ljudi prokockati bilo kakvu zaradu koju bi dobili. A zaista smo vidjeli suprotno. Prije minimalne zarade od 70.000 dolara, u timu se rađalo između nula i dvije bebe godišnje. A nakon toga, a prošlo je samo oko četiri i po godine, imali smo više od 40 beba”.

Njegova radnica Rosita Barlov, koja je direktorka prodaje, rekla za BBC:

“Kada vam novac nije u prvom planu kada radite svoj posao, to vam omogućava da budete motivisaniji. Ne mislite da morate da idete na posao, jer morate da zaradite novac. Umjesto toga se pitate ‘koliko dobro radim’”.

CDM/Perspektiva.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial