SOA otkrila ključne sigurnosne rizike s kojima se suočava Hrvatska – navode se i dvije osobe iz BiH

Prema neslužbenim informacijama, kako navodi Jutarnji.hr, riječ je o Eduardu Durgutiju i Kristijanu Krniću

Potencijalni rizik terorističkih napada u režiji tzv. vukova samotnjaka, povratak pripadnika IDIL-a u države jugoistočne Evrope, koruptivno djelovanje organiziranog kriminala prema pojedincima u državnim institucijama, znatno povećanje pokušaja migranata da putem tzv. balkanske rute ilegalno uđu u Hrvatsku, glavni su sigurnosni rizici s kojima se suočava Hrvatska, stoji u najnovijem izvještaju za 2018. godinu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Pored toga navedena je i mogućnost povećanja kibernetičkih napada s obzirom na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU.

Kao i u prošlogodišnjem, tako i u ovom izvještaju navodi se kako je s područja jugoistočne Evrope na ratišta u Irak i Siriju otišlo oko “1.000 pristaša džihadističkog salafizma”. Iako se ne precizira o kojim je državama riječ, jasno je da su to Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, prenosi Jutarnji.hr.

SOA je prvi put navela kako su se u redovima IDIL-a borila dva muškarca, koja su najvjerojatnije poginula, a imali su i hrvatsko državljanstvo.

Prema neslužbenim informacijama, kako navodi ovaj medij, riječ je o Eduardu Durgutiju i Kristijanu Krniću. Durguti zvan Muaz je “poznati pripadnik islamskog radikalnog pokreta u BiH”.

Uhapšen je u BiH još 2014. u policijskoj operaciji “Damask” zbog sudjelovanja u ekstremističkom mudžahedinskom pokretu u Gornjoj Maoči, a tada mu se kao mjesto prebivališta navodilo Zenica.

Prošle godine bh.službe su objavile da je poginuo u borbama u Siriji kao pripadnik ISIL-a.

Prema informacijama Jutarnjeg, Durguti je porijeklom iz BiH, a uz hrvatsko imao je i austrijsko državljanstvo. U IDIL je otišao iz Švicarske, nikad nije živio u Hrvatskoj, a nije poznato kada je i kako dobio hrvatsko državljanstvo.

Porijeklom iz BiH je i Kristijan Krnić koji je također uz hrvatsko imao i austrijsko državljanstvo. Ni on nikad nije živio u Hrvatskoj, a u IDIL je otišao iz Austrije.

Osim njih, u redovima IDIL-a je bilo i pet žena koje imaju i hrvatsko državljanstvo, a prema izvještaju SOA-e one su se ovoj organizaciji pridružile kao pratnja supruzima “džihadistima”, a neke su u Siriji i Iraku rodile djecu. Neke od njih sada su u civilnim kampovima pod kontrolom tursko-arapskih snaga

Izvor: oslobođenje.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial