Srebrenica je mjesto strašnog zločina

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Bosne i Hercegovine, predvođeno predsjednikom Marijom Pejićem, iskazao je saučešće svima koji su prije 24 godine izgubili članove porodica u Srebrenici, istaknuvši da dijeli s njima bol. 

– Srebrenica je mjesto strašnog zločina i genocida nad bošnjačkim narodom i taj grad mora biti mjesto pouke za sve nas. O genocidu u Srebrenici mora se govoriti, jer je istina važna zbog žrtava, ali i za preživjele i njihove porodice. Naravno, za to nije kriv srpski narod, nego oni koji su definirali i provodili velikosrpsku agresivnu, osvajačku i genocidnu politiku – kazao je Pejić.

Nažalost, kako je kazao, ostali su recidivi rata u BiH, jer negiranje genocida u Srebrenici i relativiziranje zločina ne doprinosi zajedničkom životu, pomirbi i dijalogu u BiH.

– Jedino istinom, priznanjem zločina, prihvatanjem odgovornosti i izražavanjem kajanja zbog onoga što se dogodilo se otvara put prema katarzi. Ako neko ni dan-danas ne priznaje da je bio genocid u Srebrenici, kako mu onda oprostiti? Svi mi moramo poraditi na tome da se približavamo jedni drugima – to nam je modus vivendi u državi Bosni i Hercegovini i regiji. Bitno je opraštanje, a njega nema bez priznanja – rekao je Pejić, saopćeno je iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

izvor: avaz.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial