Trump: Postignut napredak sa Sjevernom Korejom

Predsjednik SAD-a rekao da cijeni podršku Putina u naporima da se postigne sporazum s Pjongjangom.

Američki predsjednik Donald Trump koji je ranije ove godine završio summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom bez nuklearnog sporazuma, rekao je u petak da se postiže znatan napredak prema sporazumu te je pozdravio podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Putin je nakon prvog susreta sa Kim Jong Unom u četvrtak rekao da američka sigurnosna jamstva vjerojatno neće biti dovoljna kako bi se nagovorilo Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa.

Istaknuo je kako jamstva trebaju podršku drugih država ranije uključenih u šesteročlane pregovore o nuklearnom pitanju – Rusije, Kine, Japana i Južne Koreje, uz Sjevernu Koreju i SAD.

Taj format je pao u sjenu unilateralnih pokušaja Washingtona da stigne do sporazuma.

I Kina pomaže

“Mislim da nam dobro ide sa Sjevernom Korejom. Postiže se velik napredak”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Cijenim Putinovu izjavu od jučer. I on želi da se to postigne. Mislim da ima puno uzbuđenja oko postizanja sporazuma sa Sjevernom Korejom”.

Trump je naglasio kako poštuje rusku i kinesku podršku, te je dodao da Kina možda pomaže i zbog trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

“Imam odličan odnos s Kim Jong Unom”, kazao je Trump.

“A Kina nam pomaže jer mislim da to žele. Ne treba im nuklearno oružje pored sebe. Ali mislim da nam pomažu i zbog činjenice da smo u trgovinskim pregovorima koji, usput, idu jako dobro”.

Izvor: Agencije/balkans.aljazeera.net

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial