U BiH 44 biračka mjesta za predsjedničke izbore u Hrvatskoj

Najviše biračkih mjesta, njih 19, bit će otvoreno 22. decembra u Mostaru, zatim Vitezu, Sarajevu, Livnu, Tuzli i Banjoj Luci.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta, potvrdila je veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu.

U obavijesti dostavljenoj Hini piše kako će sva biračka mjesta biti otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske.

Po brojnosti slijedi Vitez u centralnoj Bosni, u kojem je planirano otvaranje 10 biračkih mjesta, dok će u Sarajevu biti otvoreno šest biračkih mjesta.

Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Hrvatske e-osobne iskaznice

Glasati na području Bosne i Hercegovine mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-osobne iskaznice u kojima je upisano prebivalište u Bosni i Hercegovini, na temelju kojih su automatski registrirani za glasanje.

Oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu moći će glasati na predsjedničkim izborima 22. decembra uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U Bosni i Hercegovini će moći glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, ali oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.

Izvor: Agencije

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial