USKORO STVARNOST U RS: Neradna nedjelja ili pet puta veće dnevnice?

Radnik nedjeljom treba odmarati ili biti plaćen pet puta više

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kao što je i najavio početkom godine, krenuo je sa aktivnostima koje za cilj imaju stopostotnu zabranu rada nedjeljom ili ograničavanje broja radnih nedjelja na najviše 16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju rad treba biti plaćen bar 250 posto.

Početkom sedmice  uputili su inicijativu Savezu opština i gradova Republike Srpske da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči. Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS obećao je da će o ovoj inicijativi već početkom ovog mjeseca biti razmatrano na sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS.

U toku je i anketa STUD RS o zabrani rada nedjeljom, a glasati mogu svi klikom OVDJE  ili na web stranici Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata, Goran Savanović je još ranije za Buku rekao da je već obavljen prvi krug razgovora sa ključnim institucijama i udruženjima. Na svim nivoima su dobili načelnu saglasnost, ali je i dalje prevelik uticaj poslodavaca koji se protive ovoj ideji.

“Krećemo sada i u drugi krug razgovora sa svima koji bi trebali da se više posvete ovom problemu- od ministarstva, saveza opština i gradova, udruženja potrošača i poslodavaca, a obilazićemo i trgovačke objekate i razgovarati sa radnicima”, rekao je za naš portal Savanović podjećajući da je Sindikat otvoren za dvije opcije- ukoliko ne bude moguća stopostotna zabrana rada nedjeljom, onda će tražiti da se ograniči broj nedjelja u kojima radnik može da radi, na najviše  16-17 nedjelja godišnje. Ali u tom slučaju taj rad treba biti plaćen bar 250 posto. Kao primjer navodi Sloveniju, gdje ukoliko je riječ o 17 sedmica rada, rad je plaćen 250 posto, a ako se radi 18-19 sedmica godišnje, onda su one plaćaju 500 posto. 

U tom pravcu će, vjeruje, moći izvući pobjedu nad poslodavcima koji sve češće, uslijed nedostatka kvalitetne radne snage, samoinicijativno skraćuju radno vrijeme nedjeljom.

Na pitanje kako je sada plaćen rad nedjeljom, Savanović pojašnjava da je plaćen kao sasvim običan radni dan, s tim da radnici kao slobodan dan koriste neki drugi u toku sedmice, ali biti slobodan u nedjelju ili srijedu jednostavno nije isto. 

U Republici Srpskoj  u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u ublasti usluga 13.000 radnika  što ukupno čini oko 22% od ukupnog broja zaposlenih. Po statističkim podacima prosječna neto plata  u oblasti trgovine je u septembru 2019. godine iznosila 711,00 KM što je 37,5% potrošačke korpe. Međutim  oko 50% radnika u trgovini prima platu 450,00 KM na koju je dodat minuli rad i prevoz pa se te plate  kreću od 500,00 do 550, 00 KM.  Uslovi rada u trgovini su jako teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno  bez naknade.
 

Federacija BiH

U drugom dijelu BiH, inicijativu da se zabrani rad nedjeljom pokrenuo je parlamentarac Irfan Čengić krajem prošle godine, ali ju je Vlada FBiH odbila kao neprihvatljivu.  Moj cilj je bio da otvorimo širi dijalog na ovu temu, gdje ćemo uključiti širu zajednicu i razgovarati o pozitivnim i negativnim stranama zabrane rada nedjeljom. Nažalost Vlada FBiH nije željela ni otvoriti dijalog na ovu temu i u startu je odbila inicijativu. Trenutno radim na izradi prijedloga zakona, koji ću u parlamentarnu proceduru uputiti nakon što se formira Vlada FBiH”, rekao je za Buku Čengić.
 

EU i region

Na nivou Evropske unije nema jedinstvenog stava po pitanju rada nedjeljom i praznicima. Dok Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Grčka, Poljska, Norveška, a od juna ove godine i Crna Gora zabranjuju rad nedjeljom, uz izuzetak benzinskih pumpi, pekara, turističkih područja, neke zemlje poput Italije, Češke, Hrvatske, Srbije, ozbiljno polemišu na ovu temu.

U Hrvatskoj su čak pojedine opštine – Ivankovo, Martijanac, Drnje i Legrad, samoinicijativno zabranile rad nedjeljom. 

Šta misle građani?

Anketa koju smo radili ranije sa građanima Banjaluke pokazala je da oni imaju jedinstven stavo o radu nedjeljom – treba ga potpuno ukinuti ili puno bolje platiti. 

Izvor: buka.com

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial