Uspon na drugi po veličini vrh BiH-Volujak, Velika Vlasulja (2336 mnv)

Vremenske prognoze za subotu su bile dobre, pa je dan počeo oglašavanjem alarma u rane jutarnje sate, jer moralo se poraniti da bi se, dok još sunce nije jako, stigne do Papinog Dola. Odatle kreće naš uspon prema najvećem vrhu Volujka, i drugom do visini vrhu Bosne i Hercegovine, nakon Maglića.
Staza od doma prvo vodi kroz Vraćan poljanu, a zatim se kroz bukovu šumicu, prvo blago spušta, a zatim penje prema obroncima Volujka. Staza je dobro markirana, u početku ista staza vodi prema vrhu Studenac, i prema Velikoj Vlasulji, da bi se kasnije desno odvojila prema našem cilju.
Lijep dan pružio nam je dobar pogled, tako da smo mogli da vidimo vrhove mnogih naših, kao i crnogorskih planina, obzirom na to da je Volujak planina u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jugozapadni je dio planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između rijeka Sutjeske, Drine, Pive i Vrbnice. Posebno lijep pogled pruža se prema najvisočijem vrhu BiH-Magliću.
Volujak se pruža smjerom Sjeverozapad-jugoistok, a od Maglića ga odvaja potok Suha na sjeveru. Najviši vrhovi na Volujku su Velika Vlasulja 2.336 m, Široka Točila, 2.297 m, Studenac 2.294 m i Previja 2.273 m.
Obzirom da je jugoistočni dio naše države nažalost slabo prepoznat, a istovremeno obiluje prirodnim fenomenima i planinskim masivima, odlučili smo da vas slikama odvedemo tamo i da se sami uvjerite da je i ovaj dio naše domovine jednako vrijedan pažnje.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial