Vlada USK: Krivična prijava protiv predsjednice Sindikata Zehre Hadžić

Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da pozove sve direktore osnovnih škola na području tog kantona s ciljem  uspostave neometanog procesa nastave s danom 16.09.2019. godine.

Vlada se pritom pozvala na Rješenje Općinskog suda u Bihaću broj: 17 0 P 101234 19 Mo od 11.09.2019. godine te zadužila kabinet premijera da uime kantonalne vlade pripremi krivičnu prijavu protiv Zehre Hadžić, predsjednice Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, Kantonalni odbor Unsko-sanskog kantona, zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 351. KZ Federacije BiH.

Krivičnu prijavu će Vlada uputiti Kantonalnom tužilaštvu i Sektoru kriminalističke policije Unsko-sanskog kantona na postupanje, saopćeno je iz te vlade.

Naime, Vlada Unsko-sanskog kantona zasjedala je jutros u Bihaću i razmatrala Informaciju o početku školske godine u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu.

–  S obzirom na to da je Zakon o srednjem obrazovanju, u članu 41. propisao da školska godina traje od 1. septembra tekuće kalendarske godine do 31. augusta naredne kalendarske godine te da za svaku školsku godinu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Unsko-sanskog kantona donosi nastavni kalendar kojim se planira školska godina, kao i Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju  u članu 26., te u članu 27.  da resorni ministar propisuje kalendar za školsku godinu, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je utvrdilo nastavni kalendar za školsku 2019/2020. godinu koji je elektronskom poštom dostavljen svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Na osnovu nastavnog kalendara je utvrđeno da školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona počinje 2. septembra 2019. godine, sa čim su upoznati svi uposlenici u osnovnom i srednjem obrazovanju na području Unsko-sanskog kantona – citat je iz saopćenja Vlade.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Unsko-sanskog kantona su donijeli odluke o stupanju u generalni štrajk uposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, odnosno obavijestili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vladu Kantona da neće započeti sa nastavnim procesom 2.09.2019 godine iako je to propisano zakonima i nastavnim kalendarom za školsku 2019/2020. godinu.

Dana 11. 09.2019. Općinski sud u Bihaću je donio Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojom se nalaže Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Unsko-sanskog kantona da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području USK. Na osnovu navedenog, uposlenici su obavezni odmah započeti sa nastavnim procesom u skladu sa utvrđenim nastavnim kalendarom, obrazložio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Kantona.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial