BiH ima šansu preko baraža: Svi naši protivnici, parovi, datumi..

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine već se plasirala u baraž za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati širom Evrope.

Ukoliko naša reprezentacija i reprezentacija Švedske ne izbore mjesto među 20 reprezentacija koje će se direktno plasirati na Evropsko prvenstvo (kvalifikacije će činiti deset grupa, a po dvije najbolje će direktno na završnicu), onda ćemo na domaćem terenu dočekati Švedsku u baražu.

U baražu sigurno ne možemo igrati s reprezentacijama iz Lige A (Holandija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Belgija, Island, Portugal, Italija, Poljska, Engleska, Španija, Hrvatska).

Dalje, u polufinalu ne možemo igrati sa Danskom i Ukrajinom koje čine drugi polufinalni par (s njima se možemo sastati u finalu čiji će domaćin biti odlučen žrijebom).

Ukoliko se Švedska plasira direktno njeno mjesto popunit će jedna od reprezentacija iz Lige B koja nije izborila prvo mjesto u Ligi nacija. Mjesta će se popunjavati na osnovu broja osvojenih bodova. Tako su to redom Rusija, Austrija, Wales, Češka, Slovačka, Turska, Irska i Sjeverna Irska.

Ako se i ove sve reprezentacije plairaju na Evropsko prvenstvo onda će se baraž popunjavati reprezetnacijama iz Lige C (izuzev pobjednika grupa – s njima ne možemo igrati), a to su onda redom Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litvanija. Međutim mala je šasna da će to biti neko iz Lige C – vjerovatno samo u domenu teorije. 

Ne postoji šansa da ćemo igrati s nekom od reprezentacija iz Lige D u baražu. Čak ni teoretska.

Gotovo je sigurno da će u baražu (teško je očekivati da će izboriti direktan plasman) igrati Gruzija (domaćin) i Bjelorusija, te Makedonija (domaćin) i Kosovo. Što znači da ćemo jednu od četiri reprezentacije iz baraža dobiti između ove četiri nacije Lige D. Ko god to bude ostvarit će veliki uspjeh za svoju naciju – historijski. 

Dakle redoslijed mogućih protivnika Bosne i Hercegovine u baražu, ako u njemu budemo igrali je sljedeći: Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka, Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija i Litvanija.

U baražu sigurno nećemo igrati sa ovim reprezentacijama, čak i ako se one ne plasiraju direktno: Holandija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Belgija, Island, Portugal, Italija, Poljska, Engleska, Španija, Hrvatska, Danska (odnosi se samo na polufinale, op. a.), Ukrajina (isto kao i Danska), Srbija, Škotska, Finska, Norveška, Gruzija, Kosovo, Makedonija, Bjelorusija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Armenija, Gibraltar, Farski Otoci, Moldavija, Latvija, Andora, San Marino, Malta, Lithtenštajn.

Utakmice baraža igrat će se od 26. do 31. marta 2020. godine. Igra se samo po jedna utakmica u polufinalu (domaćin reprezentacija s više osvojenih bodova u Ligi nacija), dok će žrijebom biti odlučeno ko će biti domaćin u finalu. Polufainala se igraju od 26. do 28. marta, a finala od 29. do 31. marta.

Trenutni parovi baraža (u slučaju da se ne plasiraju ove reprezentacije direktno su:

Liga A:

Švicarska – Engleska
Portugal – Holandija

Liga B:

Bosna i Hercegovina – Švedska 
Ukrajina – Danska

Liga C:

Škotska – Finska

Norveška – Srbija

Liga D:

Gruzija – Bjelorusija

Makedonija – Kosovo

Ukoliko neka od ovih reprezentacija (a sigurno hoće) izbori mjesto na prvenstvu Evrope njeno mjesto popunit će naredna najbolje plasirana reprezetnacija iz lige u kojoj se takmičila. Ukoliko od 12 reprezentacija iz Lige A ostanu samo dvije koje se nisu plasirale, onda će preostala dva mjesta popuniti reprezentacije i Lige B. Isto važi i za ostale rangove takmičenja.

Žrijeb grupa za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo održat će se drugog decembra u Dublinu, a igrat će se od marta 2019. do novembra 2019. godine. Odigrat će se deset kola, a reprezentacije će igrati po dvije utakmice u martu, junu, septembru, oktobru i novembru. Evropsko prvenstvo prvi put se igra širom Evrope, a gradovi domaćini su London, Rim, Minhen, Baku, St. Petersburg, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Glasgow, Budimpešta i Kopenhagen. Polufinalne i finalne utakmice igrat će se u Londonu na legendarnom Wembleyu.

Ko je shvatio – shvatio je. Ko nije, neka pročita ponovo. 

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial