STALA PROIZVODNJA U SVIM ZENIČKIM RUDNICIMA: EVO ŠTA TRAŽE KOMORATI

U svim pogonima Rudnika mrkog uglja Zenica od prekjučer je obustavljena proizvodnja, a radnički neposluh, potvrdio je Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata, trajat će dok se ne odblokira račun i komoratima ne isplate plaće i topli obrok.

Nema rada

  • Neposluh radnika trajat će sve dok se ne riješi naš problem. Ne daj Bože slučaja da se dogodi u nekoj jami da se nešto mora spašavati, u tom slučaju ćemo se odazvati. Ne želimo uništiti rudnik, ali definitivno nema rada dok se ne riješi problem – kaže Vardo za Avaz.

Dodaje da su sve uprave uredno obaviještene o radničkom neposluhu, na čelu s direktorom Nevzetom Vrškićem, koji jučer nije bio raspoložen komentirati vanrednu situaciju u pogonima zeničkog rudnika.

  • Nisam u Zenici, ne mogu razgovarati. Nazovite me u ponedjeljak poslije 12 sati – rekao je Vrškić.

Međutim, Smajo Doglod, rudar u jami Stranjani, upozorava da bi štete uzrokovane obustavom proizvodnje i radničkim neposluhom mogle biti milionske.

  • Samo dva pogona i to Stara jama i Stranjani za 24 sata daju 800 tona, a ako se uzme u obzir da je jedna tona 60-70 KM, to onda znači dnevno minimalno oko 50.000 KM – upozorava Doglod.

On ističe da je veći, gorući, problem u Raspotočju, gdje je čelo potpuno poplavljeno.

Propada oprema

  1. Propada oprema, a samo jedno čelo plaćeno je 43 miliona KM. Dakle, štete su nesagledive i ako potraje, bit će milionske – ističe Doglod.
  2. Tražimo povećanje satnice na 2,7 KM, povećanje cijene uglja koja nije korigirana od 2009. godine, dok je u međuvremenu sve poskupjelo, kaže Vardo.

Protesti u Sarajevu

Podsjetimo, Porezna uprava Federacije BiH je zbog dugovanja za poreze i doprinose 211 miliona KM krajem avgusta blokirala račune rudnicima Zenice i Breze, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci. Rudari su za utorak najavili proteste ispred zgrade Vlade FBiH ako u ponedjeljak ne bude postignut dogovor na sastanku.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial