Đukanović: Prijateljski odnosi dvije zemlje

CETINJE – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je danas nakon sastanka na Cetinju sa predsjednikom Turske Redžepom Erdoanom da su odnosi dvije zemlje prijateljski i veoma razvijeni.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je danas nakon sastanka na Cetinju sa predsjednikom Turske Redžepom Erdoanom da su odnosi dvije zemlje prijateljski i veoma razvijeni.

Đukanović je naveo da su zvanični odnosi Ankare i Podgorice vrlo sadržajni, prožeti istorijskim i kulturološkim nitima.

“Crnogorska dijaspora, koja broji više od 150.000 ljudi, predstavlja važan most povezivanja ove dvije države. Islamska zajednica u Crnoj Gori predstavlja faktor multietničkog povjerenja”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je zadovoljan kvlitetom političkih odnosa.

“Nadam se da će ova posjeta predstavljati novi impuls našim odnosima. Turska odlično razumije deficit stabilnosti na zapadnom Balkanu. Ona insistira na otvorenim vratima NATO i EU za zapadni Balkan”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je gosta upoznao o političkom životu u Crnoj Gori, ističući da je ova država stabilna, te izrazio zahvalnost Erdoanu za posjetu, i uvjerenje da će ona predstavljati važan korak.

Erdoan je zahvalio za gostoprimstvo i istakao da prijateljski odnosi postoje od davnina.

“Nalazimo se na Cetinju gdje smo nekada mogli da svjedočimo prvom predstavništvu Turske. Turska je jedna od prvih država koja je priznala crnogorsku nezavisnost. Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori, kao i ono što je Crna Gora nama pomogla, je pomoglo našem zajedničkom prijateljstvu”, dodao je Erdoan.

On je napomenuo da je Turska među 10 država po ulaganjima Crnoj Gori.

Erdoan je rekao da očekuje da će Crna Gora uskoro postati članica Evropske unije i naveo da su na sastanku razgovarali o Balkanu i događajima koji utiču na region.

“Crna Gora predstavlja divan primjer suživota ljudi različitih vjera i nacija”, ocijenio je Erdoan.

/nezAVISNE.COM

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial