HIDŽAMA: Naučni aspekti u liječenju raznih bolesti. Ko je smije izvoditi?

Hidžama predstavlja puštanje krvi u terapeutske svrhe. Pomoću čašica sa vakumom vrši se akumulacija kapilarne krvi na jedno mjesto, te se zarezivanjem sterlilnim instrumentom ta krv pomoću vakuma izvlači iz organizma.
Kako hidžama spada u domen male hirurgije, veoma je važno poštivati principe asepse i antisepse.

Tarapeut koji izvodi hidžamu bi trebao biti medicinski edukovan za terapeuta hidžame i tretirajte se isključivo od ljudi koji su u stanju da vam pruže sigurnu uslugu, kako bi vas uspješno vodio kroz tretman hidžamom.

Instrumenti kojim se zarezuje koža moraju biti apsolutno sterilni i jednokratani. Isto se odnosi i na čašice i sav materijal kojima se rana nakon hidžame obrađuje. Plastične čašice moraju biti sterilne i kao takve raspakovane pred vama,svi drugi pokušaji sterilizacije zahtijevaju sterilizatore tipa autoklava za hirurške instrumente i kod ,kućnih varijanti,izvođenja hidžame koji se šire našim prostorima možete itekako biti izloženi nesterilnom radu s prisustvom patogenih bakterija,virusa i gljivica i posebno mikroorganizama koji uzrokuju prenosive bolesti kao što su HIV, Hepatitis… Rezovi koji se izvode na koži ne smiju biti duboki, što znači da se vrši samo površinsko zarezivanje kože. Za njih također postoje određena pravila kako se izvode i nakon ovakvih rezova ne postoji mogućnost stvaranja ožiljka, a rana zarasta već u roku od par dana, a nakon 7 dana koža se vraća u svoje prvobitno stanje.

Hidžamom se posebno poboljšava periferna cirkulacija, koja je najslabija, obzirom da broj aktivnih kapilara zavisi od aktivnosti organizma, ali i od zdravstvenog stanja samog organizma, kao i količine toksičnih i metaboličkih raspadnih produkata koji se akumuliraju na određenom mjestu u organizmu. Kapilari su krvni sudovi veoma malog promjera, te kroz njih ostarjeli eritrociti koji su izgubili sposobnost elastičnosti ne mogu prolaziti. Materije koje su u gel stanju ne mogu vršiti aktivnu ulogu u organizmu i nakupljaju se u vezivnom tkivu. Toksične materije oštećuju funkciju tkiva i organa, a poremećaji u perifernoj cirkulaciji uzrokuju slabu oksigenaciju tkiva, što u konačnici može dovesti do ishemije i nekroze. Sama akumulacija štetnih tvari izaziva napetost i pritisak na nervne završetke što izaziva bolnost. Hidžama djeluje na način da vrši eliminaciju toksičnih materija, poboljšava prokrvljenost tkiva, a samim tim i oksigenaciju kao i razmjenu materija. Hidžamom se rješavate napetosti, bola, hroničnog umora. Organizam dobija dodatnu snagu, a imuni sistem popravlja nastale greške. Bezbrojne su prednosti hidžame kako za tijelo koje je oboljelo,tako i njeno preventivno izvođenje za relativno zdravo tijelo, a njene koristi u punom smislu najispravnije vam može pojasniti terapeut u obaveznom razgovoru bilo da je razgovor informativni samo ili da prethodi vašoj željenoj hidžami. Tretman hidžamom nije bolan, ali ne i apsolutno bezbolan. Jedino se prilikom zarezivanja kože osjeti peckanje. Hidžamu je najbolje raditi preventivno, ali se kod nas se češće radi kurativno.

Hidžamom se mogu tretirati razna oboljenja uz veoma veliki procenat uspješnosti terapije. Može se raditi na svim dijelovima tijela sa jasnim akupunkturnim poljima, ali ne preporučuje se raditi hidžamu na čelu iznad nosa, a između obrva (anatomska lokacija glabele) i na potiljku.

Osobe koje koriste tretmane hidžamom su često osobe koje žele prevenirati blokade ili oboljenja,uraditi detoksikaciju te osobe sa diskus hernijama, neuralgijama, išijalgijama.

Pored toga hidžama pokazuje uspješnost kod velikog broja oboljenja:

Zatvor i proljev

Glavobolja

Bolovi u leđima

Artritis

Ozljede

Astma

Celulit

Umor

Anemija

Depresija

Emocionalni problemi

Atrofije

Išijas

Prehlade i gripe

Kožni problemi

Gubitak težine

i još mnogo toga, navodi poliklinika-zdravlje.com/

Dr. Omerhodžić: Hidžama jeste tradicija Poslanika Muhamda a.s., ali i savremena medicinska metoda

Hidžama kojom se izbacuje nečista krv iz ljudskog organizma, do jučer nepoznanica za mnoge – danas se praktikuje u skoro svim dijelovima svijeta, u različitim kulturama i religijama.

Neurohirurg Merim Omerhodžić vjerovatno je prvi certificirani hadžam u Bosni i Hercegovini, sa dvogodisnjom edukacijom iz hidžame na Saudijskom poluotoku i s kolokviranim znanjem i certifikatom. Ustanova u Saudijskoj Arabiji u kojojm je Omerhodžić obavio edukaciju iz hidžame jedan je od prvih certificiranih centara, a njegov mentor ima “državnu licencu broj 4”.

Ko smije ‘pustiti krv’?

“U Saudijskoj Arabiji se hidžama radila na primitivan način, a 2007. godine biva potpuno zabranjena, sem ako se naučno ne dokaže njena efikasnost. U ovoj zemlji danas postoji službena pozicija pomoćnika ministra zdravstva za tradicionalne medicinu. Ovo ministarstvo odobrava certificiranje doktora medicine, koji polažu ispite, a imali su višegodisnje iskustvo u liječenju hidžamom. Ono izdaje i odobrenja za rad medicinskih centara za hidžamu”, objašnjava on.

Omerhodžić je pročitao sve što se o hidžami zna u tradiciji Muhameda a.s., što su napisali o njoj El Dzevzije u Poslanikovoj medicini, Ibn Sina i savremeni ljekari u svojim istrazivanjima i praksi. Kao ljekar, Omerhodžić duže od 30 godina prakticira kinesku tradicionalnu medicinu, koju postojeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine priznaje kao alternativnu metodu liječenja, i ističe kako u kineskoj tradicionalnoj metodi postoji više načina kupiranja (puštanja krvi), a dva od njih imaju sličnosti s hidžamom.

Kako ističe, s obzirom da se i konvencionalna i alternativna medicina oslanjaju na provjerenu medicinsku teoriju i praksu, u zadnje vrijeme se sve efikasne medicinske procedure svrstavaju i označavaju pojmom “integrativna medicina”. Na dva prestižna američka univerziteta postoje doktoralni studiji integrativne medicine. Ovaj doktoralni studij, po riječima Omerhodžića, rezerviran je za specijaliste različitih oblasti medicine, koji se dodatno usavršavaju u nekoliko najvećih tradicionalnih medicinskih sistema.

“U našoj zemlji [Bosni i Hercegovini] je prije nekoliko godina osnovano Udruženje za integrativnu medicinu Bosne i Hercegovine. Osnovali su ga i njime rukovode eminentni profesori medicinskih fakulteta iz Bosne i Herceglovine, koji imaju izobrazbu još i u nekom od tradicionalnih načina liječenja”, kaže sugovornik.

Hidžama u “naučnom ruhu”

Hidžama je savremena medicinska metoda zasnovana na tradiciji Poslanika Muhameda s.a.v.s.

Prema načinu izvođenja, spada u domen male hirurgije, prema zaključcima Prvog evropskog kongresa o hidžami.

Opisana je u Medicinskoj enciklopediji Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i kao takva nema prepreka da se izvodi čak i u javnim medicinskim ustanovama.

Spada u domen alternativne medicine, ali je, kao ni akunpunkturu, koja je priznata alternativna metoda, ne plaćaju fondovi zdravstvenih osiguranja.

Izmjene zakona i uvrštavanje hidžame kao pojma vjerovatno mogu uslijediti na inicijativu koja bi podastrla naučnu verifikaciju brojnim studijama o efikasnosti ove metode.

Američka FDA je prije desetak godina registrirala hirudoterapiju (tretman medicinskim pihavicama/pijavicama) kao medicinsku metodu, nakon studija koje su je pokazale efikasnom.

Svjetska zdravstvena organizacija je akupunkturu (također tradicionalna metoda) prihvatila kao zvaničnu medicinsku metodu 1979. godine, nakon što su naučne studije u 11 velikih i brojnim manjim medicinskim centrima dokazale njenu efikasnost u najmanje 50 oboljenja, simptoma ili sindroma.

Na medicinskim stručnjacima i istraživačima je da hidžami “obuku naučno ruho”, piše Aljazeera.

Perspektiva.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial