Izetbegović: Ustav BiH se mora poštovati, nema popuštanja

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović kazao je kako vjeruje da lider HDZ-a Dragan Čović neće slijediti avanture Milorada Dodika.

“EU mora snosi odgovornost za ponašanje Dodika. Oni itekako snose krivicu što su išli niz dlaku i što su mislili da će se neko zaustaviti jer se s njim lijepo priča. Postoje zakoni koji nisu provođeni kao i obaveze OHR-a. Vrijeme je da se trznu i budu odlučniji”, kazao je Izetbegović.

On je istakao kako se neće moći popustiti tim pritiscima.

“Pokušali su u RS-u da uzurpiraju i oduzmu zemljište. Ustavni sud je to po našoj apelaciji odbranio, sad se traži da mi oslabimo taj sud kako bi u buduće mogle takve odluke vlasti u RS da prolaze, i mi to nećemo uraditi”, poručio je predsjednik SDA.

Izetbegović je prokomentarisao i za danas najavljeni sastanak Dodik-Čović.

Kada je u pitanju današnji sastanak između Dodika i Čovića, Izetbegović smatra da neće biti neki problem iz tog sastanka, te da ne vjeruje da će Čović slijediti Dodikove avanture.

“Ne vjerujem da će gospodin Čović pratiti sve avanture gospodina Dodika. Ali evo vidjećemo da li se varam”, zaključio je Izetbegović.

“Oni koji izazivaju krize ugrozit će i svoj narod, i one koje glasaju za njih. BiH se nažalost vremenom pretvara u zemlju staraca, mladi će otići, i neće imati ko da zaradi penzije za te starce”, kazao je lider SDA.

On je istakao kako se nada reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH.

“Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Prije ili kasnije morat će početi raditi svoj posao”, rekao je Izetbegović.


(Vijesti.ba)

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial