Komandant iranske Garde: Udarit ćemo Amerikance ravno u glavu

Američka vojna prisutnost u Zaljevu prije je bila ozbiljna prijetnja, no sad je prilika, rekao je u nedjelju zapovjednik elitne iranske Revolucionarne garde.

Američka vojna prisutnost u Zaljevu prije je bila ozbiljna prijetnja, no sad je prilika, rekao je u nedjelju zapovjednik elitne iranske Revolucionarne garde, prenosi Iranska studentska novinska agencija (ISNA).

“Nosač aviona koji na sebi ima najmanje 40 do 50 aviona i 6.000 vojnika na sebi bila je ozbiljna prijetnja u prošlosti, no sada su se te prijetnje pretvorile u priliku”, poručio je Amirali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga Garde.

“Ako Amerikanci naprave potez udarit ćemo ih ravno u glavu”, dodao je.

Amerikanci šalju pojačanje u Zaljev

SAD je prošli vikend na Bliski istok poslao svoj nosač aviona USS Abraham Lincoln, a Pentagon je najavio da će poslati i USS Arlington i postaviti sistem projektila Patriot uslijed porasta napetosti s Iranom.

U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, objavila je američka centralna komanda (CENTCOM).

Iran je jačanje vojne prisutnosti SAD-a ocijenio kao “psihološki rat” i zastrašivanje, a istaknuti iranski klerik je u petak upozorio da američka flota može biti “uništena jednom raketom”.

Napetosti između dviju država narasle su nakon što je Teheran ove seddmice objavio da će započeti povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015, čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu i kojeg je Washington napustio prošle godine.

Izvor: Agencije

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial