JELKA MILIČEVIĆ DEMANTIRALA OPTUŽBE: “Nisam blokirala nabavku testova”!

Predsjednica Federalnog kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH, Jelka Milićević, najoštrije je osudila tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

– Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabaci materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavku 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju do kraja ove sedmice.

– O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama – istakla je Jelka Miličević, naglasivši da su sredstva u budžetu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i medicinske struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da “sačuvamo zdravlje svih nas”, priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Danas se oglasila i nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor kojom predsjedava lider HDZ-a, Dragan Čović. HMS traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH o izboru novog saziva Kriznog štaba.

Iz HNS-a ističu da su, “bošnjački politički predstavnici samovoljno donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila naše društvo po cijenu zaštite života žitelja Bosne i Hercegovine”.

Hrvatski narodni sabor upozorava kako nije vrijeme za političke obračune koje, kako kažu, uporno bošnjački politički zvaničnici  iniciraju prema Hrvatima.

(SL.B.)

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial