KONAČNO JE POČELO: Ova žena je prva na svijetu primila vakcinu Pfizera i BioNTecha

Danas je u Velikoj Britaniji počelo cijepljenje protiv covida-19 cjepivom Pfizera i BioNTecha, a Rusi su tijekom vikenda masovno cijepili zdravstveno osoblje Sputnikom V, svojim cjepivom koje nema odobrenje za korištenje u državama EU.

Prva koja je primila vakcinu Pfizera i BioNTecha je 90-godišnja Margaret Keenan iz Sjeverne Irske.

 – Osjećam se jako povlašteno što sam prva osoba koja se vakcinira protiv covida-19. To mi je najbolji rođendanski poklon koji sam mogla poželjeti, jer to znači da se napokon mogu radovati druženju s porodicom i prijateljima za Novu godinu nakon što sam veći dio godine bila sama, dodala je. 

Keenan je vakcinirana u svojoj lokalnoj bolnici u Coventryju, sedam dana prije nego što će navršiti 91 godinu.

Velika Britanija prva je zapadna zemlja koja je počela vakcinirarti stanovništvo, što je pozdravljeno kao odlučujuća prekretnica u savladavanju koronavirusa.

 Prema britanskim informacijama, prvih 800.000 doza distribuirano je u velike bolnice. Prvi na redu za vakciniranje su korisnici i zaposlenici domova za starije, a potom i zdravstveni radnici. Ova količina vakcine dovoljna je za  400.000 Britanca jer se u roku od tri sedmicw moraju dobiti dvije doze, a puna zaštita postiže se sedam dana nakon zadnje doze. No, najavljuje se da bi do kraja godine u Veliku Britaniju trebalo doći još nekoliko miliona doza a idućih mjeseci oko 40 miliona doza. 

Otpornost na koronu

Problem je što se radi o vrlo osjetljivooj vakvcini koja, osim što se mora čuvati na temperaturi nižoj od minus 70, zahtijeva i posebnu pažnju u kompletnoj manipulaciji. Tao se prije primjene vakcine treba odlediti na sobnoj temperaturi, a onda se na temperaturi od 2 do 8 stepeni, tako odleđeno, može čuvati u običnom frižideru do pet dana.

Ne preporučuje se vakciniranje osobama koje imaju visoku tjelesnu temperaturu kao ni trudnicama te dojiljama jer još nije poznato izlučuje li se vakcina kroz majčino mlijeko. Također je preporuka da žene koje su se vakcinirale izbjegavaju začeće dva mjeseca nakon druge doze.

/slobodna-bosna

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial