Misteriozne kamene kugle u BiH

Na području općine Zavidovići do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli, koje se nalaze na 11 različitih lokacija. Fenomen kamenih kugli je rijedak u svijetu. Osim Kostarike i Meksika mnoge su pronađene i u Bosni i Hercegovini.

Najveća koncentracija, sa više od 20 kugli, pronađena je u selu Grab, udaljenom 2 km od Zavidovića. Niko ne zna otkad su tu i kako su se pojavile. Jedni su ubjeđeni da su kugle ostaci meteorita koji su nekada pali na ovo područje, a drugi sasvim ozbiljno pričaju kako su kugle zapravo djelo neke drevne civilacije. Naučnici u BiH kažu kako se radi o sasvim objašnjivoj prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera.

Kamene kugle
Kamene kugle

Najveće kamene kugle u Bosni i Hercegovini promjera su oko 1,5 do 2 metra, i potiču iz naselja Grab u Zavidovićima. Kamene kugle koje se mogu vidjeti u Dubokom potoku, prema kazivanju starijih mještana, pojavile su se nakon velike oluje 1936. godine.

Tada je potočić koji teče tim krajem nabujao, a voda napravila manji klanac na čijem dnu su se pojavile kamene kugle različitih veličina. Danas se tu nalazi 15-ak neoštećenih kamenih kugli i još 20-ak polovica, pa je otvoren i arheološki park “Bosanske kamene kugle” na trenutno najvećem nalazišu u Dubokom potoku, 2 km od centra Zavidovića.

Kada odlučite da posjetite ovo neobično mjesto izvrsne ljepote, dočekat će vas ljubazni domaćini kod kojih možete kupiti suvenire koji će vas podsjećati na ovu neobičnu avanturu, ili pak popiti kafu za okrepljenje. Do tada, mi ćemo vam slikama približiti još jedan prirodni fenomen Bosne i Hercegovine.

Pogledajte još:

Please follow and like us:
Share this:

One thought on “Misteriozne kamene kugle u BiH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial